Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415684    
Honlapkeszites

Megálljt parancsolnak az autóknak?

Szigorítaná és ésszerûsítené az önkormányzati szolgálati autók használatát dr. Kolonics Bálint, az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselõje. A városatya szerint gyakoriak az átfedések, s esetenként irreálisan magasak a szervizszámlák.

A képviselõ indítványát egyelõre még csak a bizottságok tárgyalják, de várhatóan hamarosan a közgyûlés is foglalkozik a kérdéssel. Az önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai tulajdonában és üzemeltetésében az összesített nyilvántartás szerint jelenleg csaknem hatvankilenc személygépkocsi található. Van olyan intézmény, amelynél kilenc, s akad olyan önkormányzati gazdasági társaság, amelynél hat személygépkocsi üzemel.


A gépkocsipark szervizköltségére 2006-ban mintegy 5 781 259 forintot költött az önkormányzat, a javítási költség pedig majdnem ennek a duplájára rúgott. A város 26,3 millió forintot költött üzemanyagra és kenõanyagra, a biztosítási díj pedig ezekhez képest szinte csekélység, majdnem hárommillió forint. Ez azt jelenti, hogy 2006-ban éves szinten negyvennégymillió forintjába került az önkormányzatnak, pontosabban az adófizetõ polgároknak a hatvankilenc személygépkocsiból álló flotta. Dr. Kolonics Bálint szerint ezen mindenképpen változtatni kell.

– A gépkocsipark nagysága és éves költségvetése indokolttá teszi annak felülvizsgálatát. Célszerûnek tartom megvizsgálni a menetlevelek alapján a gépkocsik kihasználtságát, szükségességét a feladat ellátásához, az esetleges magáncélú használatot. A célállomásokról egy intézményi és gazdasági társasági heti összesítés készítésével összehangolható lenne az utazás. Ennek ismeretében ugyanazon a napon nem kellene több gépkocsinak is ugyanazon célállomásra közlekednie kihasználatlanul – mondta kérdésünkre dr. Kolonics Bálint. – A gépkocsipark összetételének átalakításával, például a több kisebb gépkocsi helyett nagyobb személyszállító jármûvek beszerzésével hosszú távon hatékonyabbá tehetõ az üzemeltetés, így évente több millió forint maradna a költségvetésben.

Kolonics Bálint szerint a nagyobb személyszállító jármûveket az önkormányzat a hétvégéken is hatékonyabban üzemeltethetné, akár azzal szállíthatná saját intézményeinek diákjait is. Ezzel elkerülhetõ lenne a költségesebb bérelt jármû igénybevétele. Az önkormányzat azzal is segíthetné a városi sportélet mûködését, hogy részben átvállalná a sportolók hétvégi utaztatását.
A képviselõ úgy véli, a gépkocsi-használatra vonatkozó szabályrendszert a pénzügyi bizottságnak kellene kidolgoznia.

Horváth Attila2008-01-16 11:21:59


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül