Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389480    
Honlapkeszites

Nagykanizsára látogatott dr. Tiborcz János rendõrfõkaptány

Bemutatkozó látogatást tett Nagykanizsán dr. Tiborcz János rendõrezredes, a ZMRFK vezetõje. Kanizsai programjáról a rendõrkapitányságon tartott sajtóbeszélgetésen kérdeztük az új fõkapitányt.

–Látogatásomnak alapvetõen az acélja, hogy a polgármester úrral találkozzak. Egy személyes beszélgetést szeretnék folytatni vele arról, hogy õ hogyan látja a rendõrség mûködését Kanizsán, milyennek látja a közbiztonságot. Arról szeretnék eszmét cserélni, mi lenne az a legfontosabb aktuális feladat, amelyet valamilyen formában meg kellene oldanunk ebben az évben, és nyilván szeretnénk tájékoztatni arról is, hogyan alakul az integráció, hiszen azért a Nagykanizsai Határõr Igazgatóság beolvadása részben a Somogy Megyei Fõkapitányságba, részben a Zala Megyei Fõkapitányságba, a város szempontjából sem közömbös. Én úgy gondolom, a Nagykanizsai kapitányság munkájában igen nagy problémák nincsenek. Nyílván az itt élõk úgy látják, mint mindenütt máshol, hogy kevés a rendõr, és több kellene. Persze ezt csak a tisztességes emberek gondolják így.


– A határõrség beolvadásával ezután több rendõrrel találkozhatunk?

– Azt tudni kell, hogy Zala Megye egészen speciális helyzetben van az országban, mert van Schengen külsõ és belsõ határ, közúti, légi, vízi és vasúti határátkelõhely is. Tehát a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság állományába kerülõ határõrkollégák fele, közel kétszáz személy marad a schengeni külsõ határokon, a sármelléki repülõtéren, akik klasszikusan ugyanazt a munkát fogják végezni ezután is, mint eddig. Sõt felértékelõdik a munkájuk, hiszen a schengeni külsõ határ védelmével úgymond az Európai Unió védelmét látják el. Ezért kapta talán a védõbástya elnevezést ez a program, hiszen Magyarország hajdanán Európa védõbástyájaként mûködött, most egy kicsit ugyanez a helyzet. A másik közel kétszáz határõrkollégának a mûködését úgy képzelem el, hogy egy jó részük olyan mobil ellenõrzõ csoportokban tevékenykedik majd, akik bárhol, bármikor megjelenhetnek a megyében. Azzal persze számolni kell, hogy például a Balaton környékén egészen más a rendõr-igény télen, mint nyáron. Ugyanez a helyzet az autópályán, mivel január 1-jével megkaptuk az eszteregnyei autópálya alosztályt, hiszen megszûnt az autópálya rendõrség, visszakerült a megyei rendõr fõkapitányságokhoz. Természetesen a letenyei határátkelõhelyeken is jóval megnõ a turistaforgalom, és számolnunk kell azzal, hogy szeptember környékén átadásra kerül az autópályán is a határátkelõhely, amelyet szintén nekünk kell mûködtetni a határõrkollégákkal. Biztos vagyok benne, hogy a kormányzat és a minisztérium biztosítani fogja a mûködéshez szükséges feltételeket. Ez mindenkinek érdeke!

– Közel két hónapja Zala Megye rendõr fõkapitánya. Hogyan telt el az eddigi idõszak?

– Már több rendõrkapitányságon jártam, több polgármesterrel beszéltem. Olyan programot alakítottam ki, amely szerint minden héten egy-egy kapitányságot meglátogatok. Nagyon fontosnak tartom a személyes jelenlétet, a közvetlen tapasztalatszerzést a kaptányságok, a rendõrõrsök munkájáról. Én 28 éve vagyok rendõr, tehát azt tudom, csodák ebben a szakmában nincsenek. 18 évet töltöttem Vas Megyében, három rendõrkapitányságon dolgoztam, voltam kapitányságvezetõ, megyei rendõr-fõkapitányságon több osztályt is vezettem, hat évig voltam az Országos Rendõr-fõkapitányság fõosztályvezetõje, egy évig a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, most legutóbb egy rendészeti szakközépiskolát vezettem, ahol rendõr- és határõrtiszt-helyettesek képzése folyt. Úgy gondolom, szinte mindent láttam ebbõl a szakmából, amit ennyi idõ alatt látni lehetett. Mint minden más munkahelyen, itt is tisztességesen, becsületesen kell dolgozni, és akkor az eredmények természetesen jönni fognak.

B.E.2008-01-15 12:36:18


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül