Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046971    
Honlapkeszites

Az élet értelmét kutatva

Sejtelmek címmel nyílt kiállítás Dr. Vízúr János fotómûvész alkotásaiból a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

„Olyanok ezek a fényképek, mintha festmények lennének!”- hangzott el sok kisdiáktól Dr. Vízúr János fotómûvész kiállításán. És valóban, a képek nem tárgyilagos másolatai a környezetünkben elõforduló tárgyaknak, jelenségeknek, hanem – a tárlat címéhez híven - sejtelmei csak a mindennapi látványoknak. Az immár harminc éve fényképezéssel foglalkozó Vízúr János eredeti foglalkozását tekintve pszichiáter, de nem csak orvosi módszerekkel, hanem a mûvészet kifejezõeszközeinek segítségével is belelát az emberi lélek rejtelmeibe.


Õ maga is azt vallja, hogy a tudomány területein tevékenykedõket is ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint a mûvészeket, de egzakt magyarázatokat egyikük sem tud adni az élet értelmének kérdéseire.
- Amikor a közeli képeket készítettem, egészen kis mélységélességet választottam, így olyan látványok születtek, amelyek mibenlétét nem lehet pontosan megfejteni. Az örvényszerû kép például egy épp szirmait bontogató rózsa belseje, de a nõi ágyék képzetét keltõ formák megfejtése is egészen egyszerû, hiszen kerti virágok egymáshoz hajlása. A hétköznapi természeti formák így átlényegülnek, egészen új jelentést kapnak, és ezekkel a képekkel mondom el, hogy miként látom a körülöttem lévõ világot. Azt szoktam mondani a mûvészetrõl, hogy csak akkor van értelme, ha az alkotások megtekintése után a nézõ kap valamilyen többletet. Ha ez nincs meg, akkor nem beszélünk mûvészetrõl.
- Ha jól értem, akkor a fotóin a természeti formákat kapcsolja össze az emberi lélek rejtelmeivel. Ekkor azonban már elég nagy szerepet kaphat az alkotási folyamatban a spiritualitás.
- Igen, ez a legjobb szó: a spiritualitás. Ezt szerettem volna elõtérbe helyezni az alkotásaimmal. Egyébként nem véletlenül volt az elõzõ kiállításom címe Lélekképek.
- Fekete-fehér fotókat nem szokott készíteni?
- Mindig színes képeket készítek. Az álmaim egy része is színes, lehet, hogy ezért…
Dr. Vízúr János amúgy már számos rangos elismerést kapott, például nyert elsõ díjat Az Év Természetfotósa pályázaton, vagy egy kanadai megmérettetésen is nagy sikereket ért el, illetve õ maga is több alkalommal volt már versenyeken zsûritag. A Hevesiben rendezett kiállítást április huszonegyedikéig tekinthetik meg a mûvészetet szeretõk.
Z.A.2011-04-01 12:28:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül