Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047682    
Honlapkeszites

Színes világom

Január 18-ig tekinthetõ meg Némethné Pecsics Katalin Színes világom címû tárlata a Dr. Mezõ Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola galériájában. A kiállítást Dávidovics Mária szabadidõ-szervezõ nyitotta meg. Zenés mûsorral az iskola diákjai színesítették az ünnepséget.


– Amikor 2000-ben létrehozták a galériát, azt a célt tûzték maguk elé – mondta Dávidovics Mária –, hogy olyan kiállítókat mutatnak be, akiknek valamilyen közük van Nagykanizsához és intézményükhöz, valamint változatos technikákkal találkozzanak a diákok és a kollégák. Most már túl vannak a hetvenedik kiállításon. Ezzel a technikával egy alkotót láttak vendégül eddig. Ez a második enkausztika, wax technikával készült tárlat. A technika ismét kedvelt lett, divatossá vált. Tudni kell róla, hogy Egyiptomban már Krisztus elõtt 3000 évvel ismert és kedvelt festészeti eljárásnak számított az úgynevezett enkausztic festészet. (A görögül enkausztic – beégetést jelent).

Az antik festészeti módszer lényege, hogy a viasszal kevert festéket forró folyadékként hordták fel a kõre, fára vagy elefántcsont felületre. Az eljárás egy másik változata a hideg felhordás volt, melynél egy simítólapáthoz hasonló eszközzel – melyet faszéntûz mellett felhevítettek – égették rá az alapra a viaszos festéket. Az olajfestészet feltalálása elõtt hosszú idõn keresztül az enkausztic festészet volt a leghitelesebb, legtartósabb festészeti módszer. Ma a viaszt egy vasalóhoz hasonló készülékkel olvasztják fel, és ezt követõen viszik fel a felületre.

Némethné Pecsics Katalin képeivel Pécsett, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Belgiumban is találkozhatunk.

B.E.2008-01-09 12:44:24


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül