Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389513    
Honlapkeszites

A Víz és Én

Az ENSZ 47. Közgyûlése az illetékes dublini és Rio de Janeiró-i konferenciák (1992-93.) javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, így 1994-óta emlékezünk meg e természeti kincsünkrõl minden évben más és más összefüggéseire rámutatva.

Víz Világnapja március 22.
A világnapok olyan hétköznapi ünnepek, amikor az emberiség számára fontos dolgokra irányul a figyelem. A Víz Világnapja egyike ezen ünnepeknek. E nap jelentõsége tehát éppen az, hogy világszerte felhívja a figyelmet vízbázisaink fokozott védelmére, az ivóvíz fontosságára, különleges értékére. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés a Víz Világnapjáról. 2011-ben a Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. és a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület rendezvénysorozatának jelmondata: "A Víz és Én".


 A Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. szerencsés helyzetben van, mivel természeti adottságai jók és a magas színvonalú szakmai munkának köszönhetõen Nagykanizsa város kiváló minõségû ivóvízzel büszkélkedhet. Alapvetõ célunk, hogy a fogyasztói és tulajdonosi elvárásoknak megfelelve a nap 24 órájában egészséges, friss ivóvizet szolgáltassunk fogyasztóinknak, valamint a keletkezett szennyvizeket elvezessük, és olyan mértékben megtisztítsuk, hogy az a természetbe visszajutva ne szennyezze a környezetet. Tevékenységünkbõl adódóan tudatosan foglalkozunk a környezetvédelemmel is, úgy gondoljuk, hogy a környezet-, egészség-, illetve víztudatos nevelést már egészen kicsi, óvodás korban el kell kezdenünk, gyermekeinket ebben a szellemben kell nevelnünk, hiszen õk a jövõ fogyasztói! A Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. elkötelezett a környezetvédelem mellett - nemcsak az ivóvízkészleteink, vízbázisaink, környezetünk védelmének szükségességére hívjuk fel a figyelmet, hanem a munkánk során is folyamatosan szem elõtt tartjuk környezetünk, természeti kincseink megóvásának szükségességét. A Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. kollektívájának köszönhetõen 115.000 Fogyasztóiknak a nap 24 órájában egészséges ivóvíz áll rendelkezésére.

Ugye milyen természetes az, hogy ha megnyitjuk a csapot, akkor tiszta ivóvíz folyik rajta a nap bármely percében?
Ilyenkor vajon hányszor jut eszünkbe az, hogy
- a valóban rendelkezésre álló édesvíz a teljes vízkészletnek csupán 0,5 százaléka
- a Földön 1,2 milliárd ember kénytelen nélkülözni a tiszta vizet
- a fejlõdõ országokban a betegségek százaléka, a halálesetek egyharmada a nem tiszta ivóvízre vezethetõ vissza
- az emberek étel nélkül napokig is elélhetnek, de víz nélkül alig pár napig.

Társaságunk olyan jövõképet tûzött maga elé, amelyet csak kiváló teljesítménnyel érhetünk el. Maximalisták vagyunk azért is, mert tudjuk: a jövõ sokszor a legjobb elmék vízióit is felülmúlja.

Mit szeretnénk elérni?

•Reális termelési ráfordítások mellett hosszú távú és biztonságos, a fogyasztói igényeket és a környezetvédelmi szempontokat kielégítõ, európai színvonalú víz- és csatornaszolgáltatás nyújtása minden fogyasztónknak.
•Olyan minõségû ivóvizet, amely változatlanul a legjobbak között van Magyarországon, és minden elõírásnak továbbra is megfelel.
•Magas ellátási biztonságot, gyors beavatkozási képességet.
•Ügyfeleink az ügyeiket telefonon és interneten is elintézhessék. Gyors, szakszerû, udvarias kiszolgálást kívánunk nyújtani.
•Pontos, idõszerû és érthetõ tájékoztatást minden, az ügyfeleinket érintõ eseményünkrõl.
•Jól vezetett, szakmailag megbízható, pénzügyileg erõs céget. Olyat, amely hatékony és folyamatosan képes alkalmazkodni környezetének változásaihoz. Számítógépek segítségével vezéreljük kútjaink és gépházaink többségét, a legkorszerûbb informatikai rendszerek segítik és ellenõrzik a cég gazdasági és mûszaki folyamatait.
•Olyan kiváló teljesítményû munkatársakat, akik ezeket a magas célokat megvalósítják, melyet mi stabil munkahellyel, megfelelõ jövedelmi színvonallal, jó munkafeltételekkel és szakmai megbecsüléssel viszonzunk.

Bölcseletként már talán mindannyian hallottuk, hogy a Földet nem õseinktõl örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön. Mert ahogy A kis herceg írója, Saint-Exupéry írta: "Víz!...Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

A víz közös tulajdon, melynek értékét mindenkinek fel kell ismernie. S hogy ez így legyen, már gyerekkorban érdemes elkezdeni a felvilágosító munkát.
Így tesz a Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. is, mely folyatva a korábbi évek hagyományait, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesülettel, a Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetével és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal közösen ismét meghirdette rajz-, illetve esszéíró pályázatát. A téma mindkét esetben a Víz Világnapja mottója volt. Az eredményhirdetés március 22-én 15 órakor lesz a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban.
A felhívást közzétevõ szervezetek a rajz-, illetve esszéíró pályázaton túl további programokkal kedveskednek az iskolásoknak. A Délzalai Víz- és Csatornamû ZRt. március 18-án Víztorony és szennyvíztelep látogatást szervez elõre bejelentett csoportok számára.
A Víz világnapja elõtti napon konferenciát szervezünk középiskolások részére, a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központban március 21- én 10 órakor.
Március 23- án 13 óra 15 perckor játékos vízi vetélkedõre hívjuk a harmadik és negyedik osztályos diákokat. A helyszín a városi uszoda, ahol iskolánként 5 fõs vegyes csapatok mérkõznek meg a dobogós helyezésekért.

Délzalai Víz-és Csatornamû ZRt. Kassai Zoltán Elnök-vezérigazgató2011-03-17 11:01:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül