Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396190    
Honlapkeszites

Az itt élõk is tenni akarnak lakókörnyezetükért

Sorozatunkban a végeken járunk. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen kérdésekkel, problémákkal keresik fel a város peremkerületein élõk az önkormányzati képviselõiket. Bicsák Miklós az 1-es számú egyéni választókörzet ötödik ciklusban megválasztott önkormányzati képviselõje. (Jelölõszervezete a Kanizsáért Közéleti Egyesület). Újraválasztását, a lakosság feléje irányuló bizalmát ajándéknak érzi. Választókörzetét a kétezer-nyolcszáz fõs palini és korpavári városrész zárja.

– Az összefogásnak van eredménye – nyugtázza a képviselõ –, de ennek ellenére a mai gazdasági nehézségek között nem megy egyik napról a másikra a problémák megoldása. Tudom, gyalogjárdák kialakítása, az utak felületének javítása a város más részén is feladatot jelent, nemcsak itt. Külön kiemelem, a csapadékvíz-elvezetés eddig nagy gondot okozott. 


Az idei költségvetést tanulmányozva jó érzéssel tapasztaltam, a szennyvízcsatornázással ez is megoldódik, és nem lesz semmi akadálya annak, hogy itt, a város peremén is belefogjanak munkahelyteremtõ vállalkozásba az emberek. De beszélni kell a közelmúlt eredményeirõl is. Nagy örömünkre megépült a Palint elkerülõ 74-es út, s a tiltó táblák kihelyezésével a 7,5 tonnánál nehezebb jármûvek forgalma már nem zavarja az ottaniakat. Nagy szükség lenne járda kiépítésére az iskolától egészen a förhénci hegy bejáratáig, valamint a Hársfa és Ifjúsági utcákban. Egyébként nagyon keskeny a járda az Alkotmány út 2. szám és az iskola között. Évek óta várjuk a Közösségi és Nyugdíjas Ház megépítését. Nálunk még nincs Rendõrségi Körzeti Megbízotti iroda, amire szintén nagy az igény, hiszen az új városrészben is egyre több betörés történik napközben, s talán a rendõri jelenlét viszszatartó erõ lehetne. Vannak elképzelések a Polgárõrség, és van remény a Palini és Korpavári Városrész-szépítõ Egyesület létrehozására is. A Magyar utca kissé elöregedett szakaszára gyalogos-átjárót jelzõ zebrát kellene felfesteni. A Garai utcában a parkok elszáradt fái is pótlásra szorulnak. Indítványozni fogom a közgyûlésen, ha lehetõség nyílik rá, a város alkalmazza a fõkertészt nyugdíjasként pár órában. A város javát szolgálná a tevékenysége, hiszen csak szakember segítségével lehet megmenteni a zöldterületek fáit.
– Teljesültek a buszközlekedéssel kapcsolatos kérések?
– Meg vagyok elégedve a Zala Volánnal, igyekeztek a paliniak kéréseit figyelembe venni, persze, van akinek megfelel a járatok indulása, van akinek nem. Mindig türelemre kérem a lakosságot. Szeretnek ebben a városrészben élni – akár a GE északi részén, a Hársfa, az Ifjúság vagy a Garai utcában laknak –, otthon érzik magukat – hangsúlyozta a képviselõ.
– Új egyesület alakulásáról is lehet hallani mostanában.
– Örömmel mondom, cégbírósági bejegyzés alatt áll a palini és a korpavári városrész Nyugdíjas Klubjának egyesületté alakítása. Így hivatalosan még nagyobb lehetõség nyílik a gyarapodó számú közösség megtartására. Jelenleg 65 fõ a klub létszáma, bízom benne, hamarosan elérik a százat. Baráti, testvéri kapcsolatban vagyunk a város számos nyugdíjas klubjával, kölcsönösen tanulni szeretnénk egymástól, s mindazt meg kívánjuk valósítani a környezetünkben, amit a többiek már elértek. A régi faluház területén a helyiek összefogásával és a város anyagi segítségével egy olyan közösségi és nyugdíjasházat építhetnénk, ahol minden korosztály kulturált helyet találna magának rendezvényei lebonyolítására, mint ahogyan – egy kicsit irigykedve tapasztaljuk –, Kiskanizsán, Bajcsán, Bagolán vagy Miklósfán teszik, ahol van helye a rendezvényeknek. Na ez hiányzik Palinból. Elõ tudom szedni a dokumentációmból – 18 éve szóvá teszem –, de eddig egyik önkormányzat költségvetésében sem szerepelt. Az egyeztetés során a napokban kértem a polgármestertõl, hogy legalább a tervezése szerepeljen a költségvetésben. Feljegyezte, bízom benne, hogy segíteni fog ugyanúgy, ahogyan az iskolához bevezetõ gyalogjárda építésénél, mely a nyáron elkészül. Nem vagyok elfogult, támogatom képviselõként a közgyûlésben mindazokat az elképzeléseket, amelyekre a város mûködéséhez szükség van. A költségvetést mindig megszavazom, mert tudom, a városnak mûködnie kell.
Beszélgetésünk végén Bicsák Miklós büszkén szólt Palin két 100 éven felüli állampolgáráról, a 102 éves Leveli Pálról és a 101 éves Adanics György. Õk, és az új városrészbe költõzõ, építkezõ fiatalok adnak erõt a munkához. Erõsítik az emberben, hogy érdemes itt dolgozni, mert az itt élõk is tenni akarnak lakókörnyezetükért.
B.E.2011-03-10 09:12:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül