Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55401268    
Honlapkeszites

Szigorúan titkos?

Megdöbbenve, bár nem meglepetten olvastuk, hallottuk a helyi média tegnapi beszámolóit a Belügyminisztérium Személyzeti Osztálya által szigorúan titkos állományú tisztként nyilvántartott emberekrõl. A D-209-es Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök egykori kollégáiról van szó, akik, bár fedõmunkahelyen, de hivatásos szolgálati jogviszonyban, tehát pénzért jelentettek.

Az alapos történészi kutatómunkával összeállított dokumentum nyolc nagykanizsai vagy a városhoz köthetõ egykori SZT-tisztet nevez meg. Közülük négyen még ma is Kanizsán élnek, sõt, egyikük a rendszerváltás után közéleti szerepet is vállalt.


Meggyõzõdésünk, hogy a múlt megismerése, feldolgozása és lezárása nélkül nem lehet sikeres jövõt építeni. Amit a rendszerváltás eufóriájában elmulasztottunk, azt pótolni kell, hiszen az állampárti elnyomás sötét évtizedei mindmáig sajgó sebként égetik a magyarság lelkét. Nem bosszúért kiáltunk, hanem a történelmi félmúlttal való szembenézést szorgalmazzuk. Most, hogy ismertté vált a névsor (amely a szigoruantitkos.hu oldalon megismerhetõ) - legalább a rólunk s apáinkról jelentõkkel szembenézhetünk.

Kívánatosnak tartjuk, hogy az esetleges további SZT-tisztek, ügynökök névsora is nyilvánossá váljon, hiszen többségük itt él közöttünk, s jogunk van tudni, kik azok, akik tevékenységükkel, jelentéseikkel megnehezítették, ellehetetlenítették sokak életét a diktatúra évtizedeiben.

Napjainkban, amikor megkezdõdött egy új ország felépítése, elengedhetetlenül fontos, hogy lezárjuk a múltat, megnevezzük a kommunista diktatúra kiszolgálóit, mûködtetõit, haszonélvezõit, s közülük elsõsorban azokat, akik az elmúlt húsz évben demokrata bõrbe bújt, de mégis kommunista-szocialista farkasok voltak.

Ez az ország, ez mindannyiunk érdeke.


Nagykanizsa, 2011. március 4.

Fidesz - MPSZ Nagykanizsai Elnöksége

 

SZT-tisztekkel kapcsolatos korábbi (átvett) írásunkat ide kattintva olvashatják.2011-03-04 15:53:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül