Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982654    
Honlapkeszites

Koszorúzással, ünnepi közgyûléssel emlékeztek elõdjükre

Ünnepi közgyûléssel és koszorúzással emlékezett a 175 éve alakult elõdjére a Rozgonyi Polgári Egylet. Elõször a Sugár út 3. szám alatt lévõ 1885-ben épült székház falán lévõ emléktáblát koszorúzták meg az egylet tagjai, majd Tarnóczky Attila helytörténész szólt az egybegyûltekhez, méltatva a város polgárainak békés törekvéseit az elmúlt századokban.  


Az emlékezõ mûsor Kremzner Noémi és Laskai Lilla zongorajátékával vette kezdetét a Medgyaszay Házban.  A Rozgonyi Polgári Egylet elnöke köszöntõjében röviden szólt a gróf Széchenyi István javaslatára alakult (1836) polgári egyletrõl és annak mai utódjáról. Kitért családi vonatkozású kötõdésére is, hisz dédapja Knortzer György 50 évig tagja és sok éven át elnöke volt a hajdani egyletnek. Horváth István Radnóti-díjas versmondó tolmácsolásában Hallhatták a megjelentek Váci Mihály: Ezt! Itt! Most! címû költeményét. Az elõadók sorában Rábavölgyi Attila, a Thúry György SZKI tanára Nagykanizsa reformkori polgárosodásáról és a különbözõ nemzetiségû, kultúrájú, vallású lakosság békés együttélésérõl szólt nagy érdeklõdéssel kísért elõadásában. Horváth Jánosné magyar és könyvtárszakos tanár ismertette a polgári egylet történetét, társadalmi bázisát és nyitott világát. Az egyletben folyó zenei és kulturális életrõl Kocsis Katalin, a Halis István Városi Könyvtár zenei részlegének nyugalmazott vezetõje adott tájékoztatást vetített képes elõadásával. Hallhatták még, illetve láthatták a kulturális élet eseményeinek helyszíneit és a helyi, valamint vendégszereplõ mûvészeket is.
Balogh László, az OKISB elnökének köszöntõje progresszív, optimista, az eseményhez illõen lelkesítõ volt. A zárszóban az elnök szólt az egylet közhasznú, kulturális és karitatív tevékenységérõl, végül köszönetét és elismerését fejezte ki a sikerekben jeleskedõknek. Õk: Szabó Tibor, Szabó Tiborné, Kovács Ferencné, Zsohár Ferencné. Oklevelet kapott: Udvardi Gézáné, Tálosi Péter, Rózsás János és Péter István.
 2011-03-04 10:02:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül