Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408709    
Honlapkeszites

Fánkot termõ fától a hattyúig

Szombat délelõtt éppen 11 órára rámosolygott a napsugár az Erzsébet térre, ahonnan útra kelt a maszkás farsangi felvonulás népes hada lovas kocsikon, gólyalábon, gyalogosan, fúvószenekar kíséretében a III. Országos Farsangi Fánkfesztivál helyszínére.

Úgy látszik, Kámánné Szép Terézia – a fõszervezõ VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház igazgatónõjének – kérését nem csak a szponzorok, hanem az égiek is meghallgatták. Kereplõk, pattogó ostorok és a kisbíró hangjára az Ady utcaiak ablakukhoz szaladtak az ott lakók, s onnan integettek a MÁV NTE Sportcsarnokba igyekvõ népes menetnek. A végállomáson a maszkák – akikrõl kiderült, a mûvelõdéséi ház Mamik csoportja mosolygott az álarcok mögött –, forralt borral kínálták a tömeget. Az egész napos szórakozás után még egy késõ esti erõpróba is várta a fánkra éhes közönséget, az álarcos farsangi bál. S hogy mi történhetett ott? A kisbíró jóslata szerint szamárral is táncol ott a kecske, majom húzza a nótát, s vasvillával esznek szamócát…

(További képek a galériában)


A lufikkal díszített sportcsarnokban szebbnél-szebb fánk-költemények hívták fel magukra a figyelmet. A fánkhattyúk mellett több helyen fánkot termett a fa, így a nagyrécsei Nótás perecesek asztalán is. A Letenyéért Közéleti Egyesület ezüstdíszítéssel fokozta a tíz féle fánkjuk látványát. A VOKE vasutas tyúkanyói már nagyon várják a tavaszt, télûzõ boszorkányt hoztak magukkal. Az eszteregnyei Õszirózsa Klub 2009-ben és 2010-ben is elsõ helyezést ért el a fánkfesztiválon. Rummal ízesített lekváros fánkjaik között bemutatták a gyõztesnek kijáró két kupát is. A Vasút a Gyermekekért Alapítvány tagjai vonattal érkeztek. A fánkárusításból befolyt összeget az óvodára és a gyerekekre költik. Az Erdélyi menyecskék asztalán jól megfért egymás mellett a fánk, és a székely kapu elõtt táncoló fiatal pár.

A III. Országos Fánkfesztivál ünnepélyes megnyitóján Kámánné Szép Terézia idõutazásra hívta a megjelenteket. Mint mondta, 2006-ban intézményükben rendezték meg elsõ alkalommal a városi fánkfesztivált, amely iránt egyre nagyobb az érdeklõdés, és bízik benne, pár éven belül nemzetközivé növi ki magát az esemény. Cseresnyés Péter polgármester jó szórakozást, jó versenyzést kívánt mindenkinek, s felhívta a látogatók figyelmét, a fánk bizony hízlal. Palásti Béla, a TEMI Egyesületének elnökségi-, valamint a VOKE választmányi tagja köszöntõjében kiemelte: népszokásaink megõrzése, emlékezetben tartása kötelességünk. Az országban mûködõ hatvan hasonló intézmény közül a nagykanizsai az egyetlen, amely fánkfesztivállal, és a köré szervezett kulturális eseményekkel, szakmai programokkal ünnepli, õrzi, tovább örökíti ezt a nemes néphagyományt.
Nagy érdeklõdés kísérte a fánkfesztivált, melyen ismét rekord született. A 26 fánkcsapat versenyében az 51 fajta fánkkal megdöntötték az egy helyszínen egyidejûleg bemutatott legtöbb fajta fánk magyarországi rekordját, amit Sebestyén István, a magyarországi Guiness-rekordok regisztrátora jelentett be hivatalosan. Ízelítõül megemlítünk néhányat: pálinkás, toffis, bismarck, amerikai, gombás, kapros-túrós, répás, aszalt szilvás, sós fokhagymás tejfölös, erdélyi túrós, mogyorós, eperjoghurtos, rumos-diós, margaréta, túrós póréhagymás, aszalt vegyes gyümölcsös, kecskesajtos, áfonyás, citromos, mandulás, krumplis, kókuszos fánk.
Díjak: Hagyományos fánk kategóriában I. helyezett a SZTÁV Felnõtt Képzõ, II. a Mamik (VOKE), III. Tapolca (VOKE). Különleges kategóriában: I. Kõnig Cukrászüzem, II. Vasutas Tyúkanyók, III. Bogi Fánk Klub.
Különdíjak:
Különleges kategória + Legfiatalabb csapat: a Thúry SZKI, Legtöbb féle fánk: Nagydíjas lányok, Nagyrécse, Helyben készített: Csip-Csup csapat, Legszebb stand: Letenyéért Közéleti Egyesület. A legtöbb darab fánkkal különdíjat kapott a Kanizsa Pékség.

B.E.2011-02-22 07:00:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül