Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55407978    
Honlapkeszites

Emléktábla a névtelen védõnõknek

Az ÁNTSZ Nagykanizsai, Letenyei Kistérségi Intézete és a Nagykanizsai Városvédõ Egyesület emléktáblát állított a volt Zöldkeresztes Ház helyén, az Erzsébet tér 4. szám alatti társasház Aradi udvar felõli bejáratánál.


A város legöregebb lakóházában mûködött 1920-1972. között az Országos Stefánia Szövetség fiókintézménye, majd késõbb Zöldkeresztes Ház néven állt az anya és csecsemõvédelem szolgálatában. A névtelen védõnõk áldozatos munkájukkal hozzájárultak az anyai halálozás folyamatos csökkenéséhez, a csecsemõhalandósági mutatók javulásához és a védõoltások szerzésével a járványügyi biztonság megteremtéséhez. Az emléktábla felállításával a több mint kilencven éve mûködõ védõnõi szolgálat áldozatos munkát vállaló névtelen védõnõinek kívántak emléket állítani.

A Vasemberház Dísztermében tartott ünnepségen a védõnõi munkáról az Országos Tisztiorvosi Hivatal képviseletében Ódor Andrea országos vezetõ védõnõ tartott ünnepi megemlékezést. Marton István polgármester köszöntõ szavai után a Zalakomári Férfi Hagyományápoló Kör zenés, karácsonyi hangulatú mûsorral a köszöntötte a résztvevõket, majd Sztancsik Lajosné nyugdíjas védõnõ Csak a szépre emlékezem címmel mondta el gondolatait. Az ünnepség ideje alatt korabeli tárgyakból, újságokból és plakátokból nyílt kiállítás a Thúry György Múzeum jóvoltából.

Az emléktáblát Marton István polgármester és a Városvédõ Egyesület képviseletében Dr. Varga Endre leplezte le, majd Ódor Andrea országos vezetõ védõnõvel és dr. Buzás Judit kistérségi tisztifõorvossal közösen megkoszorúzták.

B.E.2007-12-20 13:33:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül