Ma 2021. 10 24.
Salamon, Antal napja van.
Látogatók száma : 51112056    
Honlapkeszites

Stratégia kell a kultúrába
Közmûvelõdési szakemberek számára tartott elõadásán, a Medgyaszay Házban beszélgettünk dr. Koncz Gáborral, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatójával Magyar Eutópiák – kulturális stratégiai gondolatok elõadása kapcsán.

  – Az Európai Unió nem más, mint kultúrák találkozása – szögezte le dr. Koncz Gábor. – Az Unió rendkívüli értékét az adja, hogy különbözõ kultúrák élhetnek egymás mellett, szabadon, partnerként, egymás értékeit nem kisebbítve. Az EU alapeszméit mindenki ismeri, van azonban egy, ami nincs leírva, mégis mindenki számára természetes, ez pedig az eszmék szabad áramlása. Mi azonban tudjuk, számunkra ez a legfontosabb, ezért hallgattuk a lakás legeldugottabb zugába bújva a Szabad Európa Rádiót. De ha már az eszmék szabad áramlásánál tartunk, idõzzünk is el itt egy kicsit. Azt vallom, ha valami kulturálisan összetartozik, akkor az nõjön össze földrajzi értelemben is, ezért én támogatom a regionalitás elvét. Ebben a vetületben azonban teljesen új megvilágításba kerül a kulturális stratégia dolga. Ugyanis a kulturális intézmények stratégiája bizony, nem azonos az intézmények vezetésének stratégiájával – s ezt ma még kevesen tudják. A feladatunk, hogy olyan kulturális stratégiát készítsünk, ami az EU fejlõdését szolgálja – mondta.
  Dr. Koncz Gábor szerint a stratégiának nagy társadalmi célokat kell szolgálnia, ugyanis azon kell munkálkodnia, hogy a politikailag szétszakadt országot kulturálisan összekapcsolja, a szétszakítottságot mérsékelje, s némileg ellensúlyozza a sajtó káros hatását, amely nem tompítja, hanem épp inkább erõsíti a politikai oldalak szembenállását.

Horváth Attila2007-09-05 12:18:38


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül