Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976404    
Honlapkeszites

Kodály-hét

Kodály Zoltán zeneszerzõ, zenepedagógus mellszobrának avatójával és emlékkiállítás megnyitójával vette kezdetét a Kodály-hét a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Házban.


Szmodics Józsefné, a hivatal Mûvelõdési és Sportosztályának vezetõje ünnepi köszöntõjében kiemelte:
– Az idén kettõs Kodály-évfordulót ünneplünk. Az emlékév hivatalosan március 3-án, a zeneszerzõ halálának 40. évfordulóján kezdõdött, és születésének 125. évfordulóján december 16-án zárul. Országosan és nemzetközi szinten is méltó módon emlékeztek meg a XX. század kiemelkedõ zeneszerzõjérõl, népzenekutatójáról, zenepedagógusáról. Mit is jelent számunkra Kodály Zoltán munkássága? – A legfontosabb, hogy mûveivel és fõként zenepedagógiai munkáival hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországot komolyzenei nagyhatalomnak tekintse a világ. A Kodály Emlékhéttel a mûvelõdési ház méltó módon tiszteleg a kiváló zeneszerzõ emlékének – folytatta Szmodics Józsefné. Õrizzük ezt a Kodály által feltárt õsi kincset, hiszen semmi nem hat ránk olyan mélyen, mint az emberi hang. A közös éneklés összetartó ereje, személyiséget formáló és lelket gyönyörködtetõ mivolta nem vitatható. „Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, amit mi – Magyarország adhatunk hozzá az európai kultúrához” – mondta Kodály Zoltán. Õ megtette, most már rajtunk múlik, hogy mit és hogyan örökítünk tovább – mondta befejezésül, majd Kámánné Szép Terézia intézményigazgatóval leleplezték Kodály Zoltán mellszobrát, Csávás Csaba szobrászmûvész alkotását.

A Kodály Zoltán emlékkiállítást Kocsis Katalin, a Halis István Városi Könyvtár zenei részlegének vezetõje nyitotta meg. Élménydús elõadásában Kodály által gyûjtött népdalok is elhangzottak. Az ünnepségen közremûködött a Kodály Zoltán Vasutas Énekkar és Kollár Judit elõadómûvész.

A keddi programban Kodály Zoltán Háry János címû daljátékát tekinthették meg az érdeklõdõk. Csütörtökön zenei vetélkedõt szervezett az intézmény Kocsis Katalin vezetésével. A Kodály-hét Ünnepi Gálamûsorral zárul szombaton este 18 órakor. Ünnepi köszöntõt mond: Dr. Lauter Éva, a Balassi Bálint Kulturális Intézet fõigazgatója, Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ, Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, országgyûlési képviselõ. Az állófogadáson Göndör István országgyûlési képviselõ mond pohárköszöntõt. Közremûködik: A Parlament kórusa, a Szená-Torok, Nagykanizsa Város Vegyeskara, a Mondschein Vonósnégyes, a Kodály Zoltán Vasutas Énekkar és Kollár Judit elõadómûvész. A Kodály-hét rendezvényeinek háziasszonyi teendõit Kámánné Szép Terézia intézményvezetõ látja el.

Bakonyi Erzsébet2007-12-17 09:21:11


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül