Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046864    
Honlapkeszites

Nyitott mûterem - nyitott szemlélet

Egy hétvégére megnyílt a Ludvig- mûterem, így bárki megismerkedhetett az alkotók - Ludvig Zoltán és fia, Ludvig Dániel – mûveivel és az alkotási folyamattal.

Egyfajta „kincsesládikába” léphetett be, aki a hétvégén ellátogatott Palinba, a Ludig- család mûtermébe. Bátran megtehette bárki, hiszen kifejezetten az volt a cél, hogy az emberek megismerkedhessenek az alkotásokkal, illetve hogy ne elszeparált elefántcsonttoronyként tekintsenek az alkotók mûhelyére, hanem közelebb kerülhessenek mûvészetükhöz.

(További képek a galériában)


- Régen az volt a szokás, hogy az emberek ellátogattak a mûtermekbe, így ismerték meg az mûvész munkásságát, és kialakulhatott egy közvetlenebb viszony a mûvészetszeretõ közönség és az alkotó között. Manapság már nem elég, ha a galériákban vagy a kiállításokon megmutatja magát az ember, ezért nem titkolt szándék, hogy visszahozzuk a nyitott mûterem szokását a köztudatba. Itt egységes képet kaphat a szemlélõ a mûvekrõl, jelenleg az utóbbi másfél év alkotásait lehet megnézni. Tavasszal volt a mostanihoz hasonló „nyílt nap”, de tulajdonképpen az év bármely napján szívesen látjuk az érdeklõdõket, ehhez csak egy elõzetes idõpont- egyeztetés szükséges.- foglalta össze Ludvig Zoltán.
A mûterem falain apa és fia alkotásai vegyesen láthatóak, és két, élesen elkülöníthetõ, karakteres stílus elevenedik meg a látogató elõtt. Míg Dániel mostanában doboz- szerû, akváriumos- halas képein munkálkodik, addig az idõsebbik Ludvig követi azt az archaikus- absztrakt világot, ami eddig is jellemzõ volt festményeire.
- Amikor belépünk a város valamelyik kávézójába, akkor többnyire korszerû design és igényes környezet fogad, de ezek mellett odakívánkozna a helyiség falaira a festmény is. Manapság ez nem jellemzõ, pedig döntõen befolyásolná a hangulatiságot a kép. Egy lakás belsõ terét is lényegesen meg tudja változtatni a képzõmûvészeti alkotás, ráadásul sokat elárul az ember életérõl, ízlésérõl. Fõleg a gyerekek fogékonyabbak a festmények képi világára. Elõfordult, hogy egy- egy kis vendégünknek nem tetszett a képek valamelyike, de amikor megkérdeztük, hogy miért, akkor elkezdett gondolkodni rajta, és ez is része a látványok befogadásának. – tette hozzá Ludvig Zoltán felesége, Tihanyi Klára.

Z.A.
 2010-12-13 13:01:14


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül