Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55401083    
Honlapkeszites

Nem volt más választás

Az elõzõ városvezetések koncepciótlansága miatt volt szükség a vízdíj drasztikus emelésére – jelentette ki sajtótájékoztatóján Bene Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetõje.


– Nem volt más választásunk, ha felelõs döntést akartunk hozni – hangsúlyozta. – Hozhattunk volna felelõtlen döntést is, de azt hiszem, ez nem a mi frakciónk jellemzõje. Persze, teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen indokok vezettek ehhez a díjemeléshez. Elõször is, információink szerint a kormány jövõre jelentõs mértékben, csaknem negyven százalékkal akarja növelni a villamos energia árát. A vízmû számos berendezése pedig villamos energiával mûködik. Évek óta folyik a szennyvízprojekt elõkészítése, ami uniós források révén valósulhat meg. Ehhez szükség van némi önerõre is, hogy mennyire, azt még nem tudjuk, ráadásul a kormányzat felelõsségvállalásának mértéke sem tisztázott. Az elmúlt években azonban nem tettek félre pénzt az önerõ biztosításához. Ebben a helyzetben két dolgot tehetünk: vagy leállítjuk a csatorna-beruházást (ezzel óriási károkat okozva az embereknek), vagy a projekt finanszírozhatósága érdekében jelentõsen emeljük a díjakat. Mi – úgy érzem felelõsen – az utóbbi mellett döntöttünk, hiszen a szennyvízprojekt lezárását követõen elõttünk áll az ivóvíz-hálózat korszerûsítése is, ami hasonló kérdéseket vet fel.

Bene Csaba megjegyezte: így is a legkisebb városi önrésszel kalkulálva emelték a vízdíjat, ugyanis abban reménykednek, hogy a kormány a város önrészének növelésével nem rak újabb terhet a fogyasztók vállára. Mert ha igen, akkor további díjemelés várható.

A frakcióvezetõ szerint a mostani díjemelés révén éves szinten mintegy háromszáz millió forintos keret jön létre, amelybõl a szükséges fejlesztések felemésztenek mintegy százmillió forintot. Így évente kétszázmillió forint marad a kasszában. A város önrésze pedig körülbelül hétszázötven millió forintra rúg.

Horváth Attila2007-12-13 11:21:25


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül