Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55982634    
Honlapkeszites

Képekben újjászületõ néphagyományaink

A tizenegyedik Országos Néprajzi Fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás városunkban. Nem volt egyszerû dolga a zsûrinek, hiszen több, mint négyszáz fotóból választották ki a kiállításon látható közel kétszáz képet.

Cselló és két hegedû várakozott a kiállítótér oldalához állítva a Patkó Banda tagjaira, akik a megnyitó elõtt prezentálták a megfelelõ aláfestõ muzsikát a néprajzi témájú tárlathoz. Számos portré, szociofotó jellegû alkotás és riportnak is beillõ képsor várta az érdeklõdõket, amely fotók a hagyományõrzésnek köszönhetõen élõ népszokásokat, népmûvészetet vagy a falusi élet sajátosságait mutatják be.


- A Néprajzi Fotópályázat kétévente kerül megrendezésre, Nagykanizsán immár második éve, amúgy Zalaegerszegre érkeznek be a pályamûvek. A történelmi Magyarország területének népszokásait, népi mesterségeit, ünnepeit és népviseleteit mutatják be a fotók, amelyek között találhatunk fekete-fehéret és színeset egyaránt. Nyilván nagy szerepet kapott a szubjektív vélemény a zsûri munkája során, viszont a minõségi munkákhoz ragaszkodtunk, ezért csak azok a pályamunkák mehettek át a rostán, amelyek többségi szavazatot kaptak. Fekete Zsuzsa etnográfussal, valamint Kotnyek István fotómûvésszel válogattuk össze a gazdag képanyagot.- foglalta össze Gyõri Lajos, a Magyar Fotómûvészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke, a zsûri harmadik tagja. Konczér Katalin, a Zala Megyei Közmûvelõdési Intézmény igazgatója hozzátette, a néprajzi témákhoz mindig ragaszkodni fognak, hiszen a biennálé célja nemzeti örökségünk megõrzése.
A nagyszabású rendezvény megnyitóján Cseresnyés Péter polgármester, valamint Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyûlés Kulturális Bizottságának elnöke is köszöntötte a kultúraszeretõ közönséget, valamint átadták az elsõ három helyezettnek a díjakat. Az elsõ Hudák János Túrkevérõl, a második Takács Gábor Gödöllõrõl, a harmadik pedig Bálint Zsigmond lett Marosvásárhelyrõl, de minden résztvevõ kapott oklevelet. Városunkat Zágon László fotómûvész, a Kanizsa Fotóklub tagja képviselte.
Z.A.2010-11-15 10:42:25


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül