Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049319    
Honlapkeszites

Retro, mégis modern

Melega István alkotásaiból nyílt kiállítás Retro 1960-2010 címmel október 15-én, amelyen ötven év munkásságából tekinthet meg reprezentatív válogatást a mûvészetszeretõ közönség. A kanizsai alkotó sokszínû munkásságát bizonyítják a kiállított grafikák, festmények, fotók, plasztikák és plakátok, amelyeket Frimmel Gyula grafikusmûvész, az alkotó barátja méltatott a tárlat megnyitásakor.

- Melega István a nyolcvanas évek közepén érkezett Kanizsára. Reklámgrafikusként kezdte pályáját, elsõsorban plakátokat tervezett, amelyeken egytõl egyig a mûvész-mérnök nézõpontja tükrözõdik vissza. Az alkotó különös érzékkel emeli ki a lényeget, vagyis a lehetõ legkevesebb eszközzel tudja kifejezni az érzelmeket, hangulatokat.


A fotókat illetõen azt gondolnánk, hogy a fénykép objektíven adja vissza a körülöttünk lévõ látványokat, és a valóság a nyersanyag, de Melega István fotókompozícióit szemlélve láthatjuk, hogy a személyes érzelmek is átitatják a képeket. A digitális technikát alkalmazva több képet vetít egymásra, melynek révén az optika ecsetté változik a mûvész kezében. Összességében elmondhatjuk, hogy a mûvek örömöt sugároznak, az alkotó pedig egy önmagával harmóniában élõ ember, aki még mindig tele van ötletekkel, tervekkel. - emelte ki Frimmel Gyula. Elmondta, az alkotások kitûnõ példák arra, hogy a mûvészet játék, az alkotó pedig a formák mûvésze. Minden mûfajban látható, hogy a forma és a gondolat képes együtt élni, egy-egy gondolat pedig a világot és magát az alkotót fejezi ki a mû által. A fotók között láthatunk „szendvics” módszerrel készült, és ezáltal különös atmoszférát árasztó mûveket, amelyeken elhagyatott házak és furcsa felületek vetülnek egymásra, vagy a grafikák között dús idomú hölgyek aktjait, amelyek cseppet sem konvencionálisak, de pont ez adja értéküket.
A gazdag válogatást november 10-ig tekinthetik meg az érdeklõdõk.

Z.A.2010-10-18 10:31:38


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül