Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408545    
Honlapkeszites

Virágos városközpontról álmodik a fõkertész
Vélhetõen nem szenved majd hiányt feladatban a város fõkertésze, Lancsák Lajos, aki szeptember elsejétõl tölti be ezt a posztot. Már korábban is volt hasonló feladatkörû szakembere az önkormányzatnak, azonban a városgondnoki munkakört évekkel korábban megszüntették.

Papp Nándor önkormányzati képviselõ vetette fel elõször, hogy talán érdemes lenne külön szakembert alkalmazni a város növényállományának, zöldfelületeinek, parkjainak gondozására, egy koncepciózusabb arculatformálás és parképítés megvalósulása érdekében. A közgyûlés Lancsák Lajos erdõmérnököt, tájrendezés- és környezetvédelmi szakmérnököt tartotta a legalkalmasabbnak a munkakör betöltésére, ami nem véletlen, hiszen a korábban a Zalaerdõnél parképítéssel foglalkozó, majd saját vállalkozásában tevékenykedõ szakember keze nyomát viseli például a Hevesi Sándor utca.
– A város területeinek, közparkjainak fásításában már a hetvenes-nyolcvanas években tevõlegesen is részt vettem, tervezéssel és szervezési munkákkal – mondta lapunknak Lancsák Lajos. – Korábbi munkáim közül a hetes fõút elkerülõ szakaszának vörösfenyõ-fásítását és a Hevesi Sándor utcát említeném. Abban az idõben még létezett ingyenes fásítási akció, s több utcában is segítettem a munkát.
– Nagykanizsát más városokkal összevetve, mit lehet elmondani a város zöldfelületeinek arányairól?
– Nagykanizsán átlagosnak mondható a zöldfelületek menynyisége, ami persze, nem azt jelenti, hogy ez nem bõvíthetõ 
 
még tovább. Sõt, a külterületi zöldfelületek egyre elhanyagoltabbá váltak az elmúlt években. Példaként említeném a Csónakázó-tó közelében lévõ parkerdõt, amely mára nagyon rossz állapotba került.
– Tervei?
– Többször végeztem szakértõi munkát a Via Kanizsa és a Park Kft. részére, így aztán úgy ismerem a várost, mint a tenyeremet, tudom, hogy hol kellene változtatni, javítani, pótolni. Mára halaszthatatlanná vált a város elöregedett növényállományának a fiatalítása, gondolok itt például a Sétakertre, az Eötvös térre, ahol annyira idõsek a fák, hogy már a környezetükre is veszélyt jelentenek. Ezeket a növényeket tehát le kell cserélni, nyilván nem úgy, hogy kivágjuk a régieket és újakat ültetünk a helyükre, hanem fokozatosan, a lakosság bevonásával. Rendkívül fontosnak tartom egyébként, hogy a városban élõket a korábbiaknál jobban bevonjuk a környezetüket érintõ döntésekbe. Ez azonban visszafelé is igaz, tehát azt is jelenti, ha szükséges, akkor minden esetben megpróbálom megakadályozni azokat, az egyébként jó szándékú akciókat, amelyek során nem a tájba illõ, vagy esetleg a kilátást akadályozó, a közlekedést veszélyeztetõ fákat ültetnének a városlakók. Ez elsõsorban a családi házas területeket érinti. Kiemelt figyelmet szeretnék fordítani a Csónakázó-tó közvetlen környezetére, ami ugyancsak fejlesztésért kiált. Bõvíteni kell a város virágos területeinek mennyiségét is, hiszen véleményem szerint a közparkok lényeges eleme a virágfelület. E nélkül elképzelhetetlen egy elegáns városközpont.
– Mindez azért keményen pénzkérdés…
– Nyilván, s a szükséges pénzügyi háttér megteremtéséhez kérem is a polgármester úr és a képviselõ-testület segítségét.


H.A.


2007-09-02 18:37:02


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül