Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047673    
Honlapkeszites

Kincseink fotókon rögzítve

Kincseink címmel nyílt kiállítás Herbály László és Herbályné Szalánczy Ildikó természetfotóiból a Hevesi Sándor Általános Iskolában október 7-én. A tárlat rendhagyó volt, hiszen a fényképek megtekintése mellett két diaporáma- vetítést is prezentáltak az alkotók.

A házaspár már huszonnyolc éve foglalkozik fotografálással, és mint két megszállott, kutatják a természet csodáinak apró részleteit, titkos üzeneteit. A most nyílt kiállításon az elmúlt öt év fotótermését tárják a nyilvánosság elé, összesen harminc képet, amelyek a világ számos részén, így Amerikában, Afrikában, Európa számos országában ellesett pillanatokat mutatnak be. Ez a fajta rögzítés azonban cseppet sem dokumentarista jellegû, hanem nagyon is szubjektív, alkotó módon ragadja meg a természet azon részleteit, amelyek mellett nap mint nap, szemrebbenés nélkül elmegyünk. Nem csak arról szólnak a fotók, hogy az alkotók a kamera segítségével kimerevítenek egy-egy látványt, hanem mély gondolatiság tükrözõdik minden egyes kiemelt részletben. 


-Képeinkkel a természet kincseit tolmácsoljuk a közönség felé, többnyire tájakat, madarakat és érdekes természeti képzõdményeket rögzítünk az optika segítségével. Tagjai vagyunk a Nemzetközi Természetfotós Egyesületnek, illetve mi alapítottuk a Foto Natura Természetfotósok Egyesületet. Számos versenyen indultunk képeinkkel, legutóbb tavaly, a Vizek Éve pályázaton nyertem elsõ helyezést Bodrogzug címû képemmel, és a Nemzetközi Természetfotós Versenyen tájkép kategóriában is elsõk lettünk a férjemmel- összegezte Herbályné Szalánczy Ildikó.
A megnyitó után a Csehországban díjat nyert diaporáma-vetítést tekinthették meg a résztvevõk. Ennek alkalmával több diát jelenítettek meg úgy, hogy a képek egymásmellettisége, elsötétedése, kivilágosodása, illetve egyiknek a másikra való vetítése ad ki egy történetet. A második vetítés a Zsákmányolás címet viselte, és a vadászmadarakat ábrázoló képek egymásutániságából lassan kibontakozott az üzenet, miszerint 2050-re elfogynak a halak tengereinkbõl, ha így folytatjuk kizsákmányolásukat.
A rendezvényen a Tungsram Hevesi Sándor Versmondó Körének és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai is szerepeltek, verseikkel a vizuális alkotásokat foglalták szavakba.


 2010-10-12 08:03:12


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül