Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976360    
Honlapkeszites

Újrahasznosítás kézzelfoghatóan

Interaktív hulladékgyûjtõ kiállításon vehettek részt a város kisiskolásai szeptember 20-án az Erzsébet-téren. Délelõtt az öko-színpadon számos, szelektív gyûjtéssel kapcsolatos játékot próbálhattak ki, este pedig az Alma zenekar dalai hívták fel a lurkók figyelmét a szemét újrahasznosításának fontosságára.

„Ki gyûjti szelektíven a hulladékot?” A kérdésre természetesen minden apró kéz a magasba lendült, de hogy valójában mennyire tájékozottak a gyerekek ebben a témában, azt az interaktív kiállítás játékainak kipróbálása után lehetett csak kiszûrni. Cseresnyés Péter alpolgármester köszöntõ szavai után arra buzdította a kisdiákokat, tapasztalják meg a gyûjtés hasznosságát és vegyék szemügyre az újrahasznosítás folyamatát. Az öko-kiállítás célja ugyanis, hogy a gyerekek rájöjjenek, nem feltétlenül haszontalan a nap mint nap kidobott hulladék. A szervezõk ezt kisfilmmel erõsítették meg, az egyik pultnál pedig prezenálták, hogyan lesz a befõttes üvegbõl polár anyag, továbbá egy térképen jelezték azokat a városokat, ahol a szelektív gyûjtõkben lehet elhelyezni a szemetet. Futószalagon érkezõ mûanyag, fém és papír tárgyakat lehetett szétválogatni, amivel azt példázták, hogyan zajlik az emberi erõvel megvalósított szelektálás. A következõ asztalnál egy átalakított turmixgépbe pakolták a feleslegessé vált karton üdítõs dobozokat, és miután a vizes masszában leoldódott a papír a mûanyagról, megkezdõdhetett a papírmerítés.


Az Öko-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása harmadik alkalommal érkezett városunkba, célja pedig, hogy játékos formában tanítsa a gyerekeket a szemét szétválogatásának jelentõségére. Pribelszki Edina kommunikációs vezetõ elmondta lapunknak, a játékos kiállítóeszközöket a Csodák Palotája tervezõi készítették, mindegyik kipróbálható, így a nebulók kicsiben ugyan, de betekintést nyerhetnek a szemét feldolgozásának folyamatába. A rendezvény egy hónapig, október 6-áig tart, melynek keretei belül több városban is vendégeskedik majd az öko-kamion.
A rendezvénysorozat záró programjaként délutántól az Alma zenekar tagjai tették próbára a hasizmokat. Egy órás zenés-táncos produkciójuk a környezettudatos életformára is felhívták a figyelmet, de a hangsúly mégis inkább a mókázáson volt.

Z.A.2010-09-22 10:31:50


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül