Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315241    
Honlapkeszites

Panelprogramról, energiagazdálkodásról

Az Új Pólus Közéleti- és Kulturális Egyesület panelprogrammal kapcsolatos programját ismertette sajtótájékoztatóján az egyesület három képviselõjelöltje, Halász Gyula marketing menedzser, önkormányzati képviselõ, Magyar Valéria ingatlan tanácsadó és Varga Zoltán közgazdász.

Varga Zoltán elmondta:
– Az elmúlt 10-12 évben nem sok olyan program volt, ami kormányzatoktól és önkormányzatoktól függetlenül tudott mûködni, de egy ilyen területet jelent az energia-megtakarítási rendszerekben való részvétel. Ezeknek a rendszereknek egyik folyamatos fejlõdõ rendszere a társasházi lakókat érintõ köznyelvben a máig „panel program”-nak hívott támogatási rendszer. A fejlõdés abban mutatható ki, hogy egyre komolyabb elvárásoknak kell megfelelni a támogatásért jelentkezõ lakóközösségeknek. Ezeknek az elvárásoknak egyik sarkalatos pontja az Önkormányzatok részvétele, szakmailag és pénzügyi területen. Az elmúlt években szerzett tapasztalataink alapján, az Önkormányzat szerepét ezekben a társasházi programokban az alábbiak szerint változtatnánk meg:


1. a támogatási arányt beruházásokban való részvétel esetén nem szerencsés jelképes összegben meghatározni ezért 15-20 % arány mindenképpen kívánatos, evvel egy olyan mértékû ösztönzést lehet biztosítani az állami támogatások 40 – 50 %-a mellé, hogy bátrabban valósítsák meg céljaikat a társasházak.
2. akik az elmúlt 10 éven belül valósították meg a hõenergia megtakarítást eredményezõ szigetelést, nyílászáró cserét, kazán cserét, azokat önálló, állami és uniótól függetlenül is támogatni kell a modern digitális hõmennyiség-mérést és hõfokszabályozást lehetõvé tévõ készülékek felszerelésével, ezek korábban egyáltalán nem készültek el vagy korszerûtlen technológiával valósultak meg. Így a lakók nem érzik a hõenergia megtakarítás tényleges pénzügyi elõnyeit.
3. a hõenergia megtakarítást nem csak a „ Panel” épületeknél kell támogatni, hanem minden olyan lakóközösségnél, ahol meg van az együttes szándék a megtakarítást célzó beruházások elvégzésére.
4. az Önkormányzaton belül álljon rendelkezésre olyan energetika területén jártas szakember, aki a mindenkori pályázati lehetõségekrõl elõre tájékoztatást ad a kanizsai lakosságnak a helyi médián, lakósági fórumokon keresztül.
5. kezdeményezni kell, hogy helyi nagykanizsai vállalkozók nagyobb részt tudjanak vállalni ezeknek a programoknak a kivitelezésében, segítséget nyújtani abban, hogy banki oldalról és állami oldalról se legyenek kiszolgáltatva a társasházak hosszú és nehézkes fizetési kötelezettségeiknek.
6. azok a helyi vállalkozók, akik e programoknak köszönhetõen munkahelymegtartást vagy foglalkoztatást növelnek, elõnyt élvezhessenek a munkák elnyerése során.

Halász Gyula kiegészítésképpen elmondta, kérik,  hogy a parlamenti képviselõink szorgalmazzák az állami döntést, az idei termofor pályázatokal kapcsolatban. Május 31-ike óta nem született döntés ezekrõl a pályázatokról. Ezek a célok, racionálisak és megvalósíthatók, kézzel fogható eredményeket eredményeznek a Nagykanizsai Önkormányzatnak és a társasházban élõ lakóközösségeiknek és lakóiknak egyaránt.2010-09-21 07:45:10


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül