Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353380    
Honlapkeszites

Munkahely és lakhatás

A címben szereplõ két témában tartott sajtótájékoztatót az Új Pólus.

Elmondták: „E két egymástól eltérõ és mégis szorosan összefüggõ terület hangsúlyosan szerepel az Új Pólus Közéleti és Kulturális Egyesület programjában. Meggyõzõdésünk, hogy Nagykanizsa jövõje, azon múlik, hogy sikerül-e új vállalkozások Nagykanizsára telepítését elõsegíteni, a jelenlegi vállalkozások mûködését fenntartani és a humán erõforrásainkat jobban hasznosítani. A munkahelyek bõvítése mellett legalább ilyen fontos terület a lakáshelyzet javítása, a bajbajutott devizahitelesek segítése és a fiatal családok, valamint a rászorulók bérlakáshoz juttatása. Össztársadalmi érdek, hogy a ’80-as évektõl beindult népességfogyást megállítsuk. Ehhez olyan kormányzati és önkormányzati tervekre és intézkedéscsomagra van szükség, mely kellõen ösztönzõ lehet a családok számára.


Fontos a munkavállalói mobilitás szempontjából, hogy éves szinten 40-50 ezer új bérlakás épüljön Magyarországon. Ez a vállalkozások számára is új lehetõségeket termethetnek. Nagykanizsán közel 1400 db. (1393db.) önkormányzati kezelésben álló lakás van. Az elmúlt években meghozott döntések következtében, és az egyes lakások mûszaki állapota miatt 139 db. lakással csökkent a bérlakásállományunk. Az eddigi önkormányzati ciklusokban történtek pozitív lépések a bérlakás helyzet javítására, de még mindig sok tennivaló.
Az Új Pólus Egyesület az alábbi pontokban foglalja össze a legfontosabb teendõket:
1. Fel kell készülni a hamarosan kiírásra kerülõ hazai és Európai Uniós pályázatok fogadására (pl. új Széchenyi-terv).
2. Folytatni kell a Dózsa György út 73-75-ben élõ családok új helyre költöztetését.
3. Új lakáskoncepció kidolgozására van szükség, az új támogatási rendszerek és a formálódó újfajta bérlakás konstrukciók miatt.
4. Meg kell újítani a tárgyalásokat az új vezetésû Honvédelmi Minisztériummal, a honvédségi kijelölésû, jelenleg üresen álló bérlakások tulajdonjogának megszerzése érdekében.
5. A tömb-rehabilitáció kapcsán felszabadult ingatlanok értékesítése nyomán, bérlakás alapot kell létrehozni, amely új bérlakások vásárlására és pályázati önrészre nyújtana fedezetet.
6. Társadalmi párbeszédre van szükség a lakás-ügyekkel foglalkozó szervezetekkel, és a kamarákkal.
7. Tervet kell készíteni a Kanizsai Dorottya Kórház vezetésével közösen, hogy miként vonható be a bérlakás-koncepcióba a volt Nõvérszálló épülete."
 2010-09-14 15:11:51


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül