Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51046107    
Honlapkeszites

A városból elszármazott zenei nagyságok elõtt tisztelegnek Nagykanizsán

Az Egyesült Államokban a musical mûfajának megteremtõjeként számon tartott Sigmund Rombergre (Rosenberg Zsigmond) emléktábla-állítással, az ének- és zongoratanár Pauk Annára pedig ünnepséggel emlékeznének szülõvárosukban, Nagykanizsán,..

.. ahol egy-egy emlékbizottság alakult a napokban a tervek megvalósítására.
A kezdeményezõ Halász Gyula önkormányzati képviselõ az MTI-nek szerdán elmondta: az 1887-ben a dél-zalai városban született Sigmund Rombergnek emléktáblát állítanak a közeljövõben, a tíz éve elhunyt Pauk Anna születésének december 31-én esedékes századik évfordulójára pedig ünnepséget szerveznek. Mindezekkel szeretnék ismét reflektorfénybe állítani Nagykanizsa neves szülötteit.


Sigmund Romberg gyermekként a mai Horvátországban, Eszéken és Beliscsén tanult, egykori lakóhelyén ma tábla õrzi emlékét. Késõbb Bécsben szerzett mûszaki diplomát, itt barátkozott össze Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel.
Romberg már hatéves korától hegedült, majd zongorázni tanult. Bécsbõl 22 éves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol az 1920-as évektõl az egyik legnépszerûbb operett- és musicalszerzõként tisztelték, és ahol ma is az amerikai operett és musical egyik megteremtõjének tartják. 78 színpadi mûvet és több mint kétezer dalt hagyott örökül 1951-ben bekövetkezett halála után.
The Desert Song címû operettjét 471 alkalommal tûzték mûsorra alig két esztendõ alatt. Késõbb több filmváltozat is készült belõle: 1929-ben, 1932-ben, 1943-ban és 1953-ban is megfilmesítették. Színpadi mûveibõl sorra készültek a filmes feldolgozások, de már kifejezetten a filmvilág számára is írt újabb darabokat.
A Maytime címû alkotást 1938-ban Oscar-díjra is jelölték a legjobb zenés film kategóriában. Az aranyszobrocskát viszont el is nyerte 1951-ben az a rajzfilm, amelynek betétdalát szintén Romberg írta. A komponista a Tom és Jerry párost "énekeltette" meg a The Two Musketeers címû epizódban.
Zenés mûveinek színpadi és filmváltozataiban olyan színészek szerepeltek, mint Gene Kelly, Al Jolson, Lugossy Béla és Bing Crosby. Késõbb például Mario Lanza, sõt a Carreras-Domingo-Pavarotti tenorhármas is lemezre énekelte Romberg dalait. Életmûvével bekerült a Dalszerzõ Hírességek Csarnokába (Songwriters' Hall of Fame), és mûveit a tengerentúlon ma is gyakorta játsszák.
Pauk Anna zenepedagógus, karnagy ének- és zongoratanárként olyan nemzetközi hírû mûvészeket oktatott, mint Bubnó Tamás vagy Polgár László. A budapesti Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskolán tanult, zongora és énektanári diplomát szerzett. 1937-ben nagybõgõbõl is levizsgázott, a második világháború kitöréséig nagybõgõsként és énekesként külföldön turnézott.
Szerzõdései lejártával visszatért Nagykanizsára, több iskolában is oktatott, majd 1944-ben deportálták. Auschwitzba, késõbb Gelsenkirchenbe került, 1945 júniusában tért vissza Nagykanizsára, 1948-tól Budapesten élt. A fõvárosban üzemi kórusokat vezetett, 1950 és 1956 között énekes, késõbb korrepetitor volt a Magyar Rádió énekkaránál. 1973 és 1977 között a Vándor Kórus hangképzõ tanára volt, 1981-tõl a Tomkins Énekegyüttessel dolgozott.

forrás:mti2010-09-02 09:37:33


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül