Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55976291    
Honlapkeszites

„Élõ népmûvészet”

Cifra hímzések és visszafogott eleganciával megalkotott mázas edények töltötték meg a Zala Márk terem vitrinjeit augusztus 19-én. A kiállítás elsõsorban a Szent István napi rendezvényekre hangolta rá a közönséget, de alkalmat nyújtott az „élõ népmûvészet” közelebbi megismerésére is.

Papp Ferenc nyugalmazott igazgató nyitotta meg a tárlatot, bemutatva az alkotások közös értékeit. Pulainé Cserti Ilona, a mûhely vezetõje kiemelte, hogy fennállásának 32 éve alatt a mûhelynek számos tagja volt, akik sokat tettek népmûvészetünk bemutatásáért, mindig szem elõtt tartva a praktikum, az esztétikum és a szakralitás hármasságát a tárgyak megalkotásakor. Hangsúlyozta, hogy a díszek révén létrejövõ többletjelentés segítségével az alkotások a jelenben élve a jövõbe is mutatnak. 


A szakkörként mûködõ mûhely tagjainak díszes terítõin elsõsorban piros erdélyi hímzések csodálhatóak meg, a párnák és falvédõk mintái inkább geometrikusak. A Szövõ Mûhely tagjain kívül a látogatók betekintést nyerhettek Czibor Imre fazekas, népi iparmûvész, valamint Herman Edit fazekas munkásságába. Míg elõbbi mûvész elõszeretettel alkalmazza munkáin a karcolásos technikát, valamint a kissé archaizáló betyár-motívumot, addig Herman Edit csuprai és vázái a modern és népi díszítést egyesítik.
Németh Renáta tanárnõ erdélyi népdalai után virágcsokrokkal köszönték meg a szakkör tagjainak értékes munkáját.

Z.A.
 2010-08-23 11:06:39


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül