Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410876    
Honlapkeszites

Kaktuszkiállítás és vásár

Lelkes gyûjtõk és kíváncsi érdeklõdõk találkoztak június 19-én szombaton a Honvéd Kaszinóban, ahol a több száz virágos-szúrós növény közül vihették haza a legbecsesebbeket az érdeklõdõk.

Változatos forma-és színvilág fogadta a látogatót az intézmény elsõ emeletén, a pár centiméteres daraboktól a fél méteresekig, az aloétól a sima felületûig, mindenki talált ízlésének megfelelõt. A vásárként is mûködõ kiállításon tíz gyûjtõ feleslegessé vált darabjai közül választhattak a kaktusz-rajongók. Városunk a harmadik helyszíne a rendezvénynek, elõtte Budapesten és Zalaegerszegen mutatták be a gazdag gyûjteményeket. – Észak és Dél-Amerikában õshonosak a pozsgás növények családjába tartozó kaktuszok, érdemes tudni róluk, hogy nem nagy a vízigényük, és vannak közöttük olyanok, amelyek enyhén mérgezõek. A lobophora nevû változatot az amerikai indiánok például arra használták, hogy vallási szertartásaikon kissé bódult állapotba juthassanak, ezáltal kapcsolatot teremtsenek a magasabb szellemi erõkkel. Manapság azonban mégsem ajánlatos a fogyasztásuk, mert kellemes kábulatot nem, legfeljebb rosszullétet okoznak. Körülbelül 3000 kaktuszfajt ismerünk, bár sok a hibrid, keresztezett változat, amelyek már kevésbé értékesek. Amúgy jó hobbinak tartom a gyûjtést, ezen a kiállításon igazi kuriózumokat is lehet találni-mondta el lapunknak Ziegler Tibor, aki már ötven éve gyûjti ezeket a növényeket.
A rendezvényen nem csak kanizsai, hanem letenyei, szigetvári és egyházasrádóci gyûjtõk portékái is kiállításra kerültek, melyeket vasárnap délutánig lehetett megtekinteni.
Z.A.
2010-06-21 13:25:56


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül