Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51049572    
Honlapkeszites

Múzeumok Éjszakája

Június 19-én, szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját, melyre idén is nagyszabású rendezvénnyel készül a Thúry György Múzeum. Ebben az évben a „Csillogó kövek udvara” kápráztatja el a látogatókat.

A Kanizsai Városi Fúvósegyesület és a letenyei Mazso Girls mazsorett csoport nyitja meg az éjszakába nyúló programokat, majd a gyerekeket hívják kincskeresõ kalandtúrára a múzeum udvarán. A történelem korszakaiban való kalandozás, vagyis a különféle történelmi témájú feladatok megoldása közben felfedezhetik a barlangok kincseit. Aki nagyobb kedvet érez az alkotáshoz, kipróbálhatja magát a Bányászbéka játszóházban, ahol kavics díszeket, valamint papírból bányászsisakot és lámpát lehet készíteni. Festéssel, plasztilin formázással az ásványok színvilágát és alakját imitáló alkotásokat is készíthetnek a kis bányászok, de akár a magasba is törhetnek az udvar felfújható mászófalán.


Természetesen a felnõttek is találnak maguknak való programokat, elsõként Magyar József olajmérnök Katasztrófák az olajiparban címû elõadását lehet meghallgatni. „Ami a hegyek gyomrában rejtõzködik" címû idõszaki kiállításon szebbnél szebb ásványokat tekinthetnek meg az érdeklõdõk. A kiállított kövek többsége, így a kvarc, kalcit, gipsz, barit változatai Erdélybõl származnak és szépségükkel, magas esztétikai értékükkel nem csak a geológiában jártas látogatókat fogják elkápráztatni. A tárlat különlegessége, hogy a múzeum dolgozói az épület egyik termében kialakítottak egy barlanghoz hasonló alagutat, melynek tizenhárom bemélyedésében uv fénnyel megvilágított ásványok lapulnak majd. Az alkalmi tárlatokon Tarnóczy Attila és Stamler Lajos teszik közszemlére ásványgyûjteményüket. Este a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar ad koncertet, de ez korántsem jelenti a különleges éjszaka végét, hiszen a fáklyákkal és gyertyákkal megvilágított udvaron kedvükre sétálgathatnak a látogatók.

Z.A.2010-06-16 14:20:43


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül