Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55315235    
Honlapkeszites

Elemezzünk egy kicsit mi is

A kanizsaujsag.hu internetes portálon érdekes fejtegetést találtam Nagykanizsa elmúlt húsz évérõl.

Az írást Röst János jegyezte, aki sajátos szemszögbõl nézve elemzi a helyi politikai életet 1990-tõl. Igyekszik a szerzõ objektív, valós képet festeni az elmúlt 20 évrõl, de hogyan lehetne elvárni attól a személytõl egy ilyen véleményt, aki maga is szereplõje, alakítója volt a történéseknek. Azok a megállapítások, amelyek vitathatatlanul megtörténtek ebben az idõszakban, elfogadhatók alapként, de a levont konzekvenciák, következtetések egy része sántít, hogy egész finoman fogalmazzak.


Marton István negatív szerepe például megkérdõjelezhetetlen. Õt talán egy szemétdomb tetején tudnám elképzelni, ahol miden reggel kukorékol egy jó nagyot és utána szétkaparja az alatta lévõ halmot, hátha õ találja meg a kiskakas gyémánt fél krajcárját, amivel aztán zsarolhatja a török császárt.
A Litter-Röst korszak már nem ilyen egyértelmûen pozitív megítélésû, mint ahogy olvasható a szerzõ páholyából nézve, mert akkor a választók kórusban követelnék vissza õket, amire azonban még halvány utalások sem látszanak Nagykanizsa közterein. A város adósság állománya is jelentõsen megnövekedett ebben az idõben, amit Röst János szerényen elhallgat.
Az írás abból a szempontból viszont kifejezetten jó, hogy a húsz év tanulságaként megállapítsuk; csak egy kormánypárti, jelentõs többséggel rendelkezõ testület tud hatékony lenni a város fejlõdése érdekében. Minden más megoldás kedvezhet ugyan a plurális, tagolt demokráciának, de a konfliktusok és a döntésképtelen helyzetek sokaságát rejtené magában, mint eddig is minden esetben.
Mindebbõl logikusan az a következtetés vonható le a nagykanizsaiak számára is, hogy erõs, egységesen gondolkodó, lehetõleg kormánypárti testület kell a város élére a sikeres érdekérvényesítés érdekében.
A választásra jelölt polgármester és a képviselõk személye, hovatartozása azért lényeges szempont, hogy a többség azonos pártállású helyi politikus lehessen a következõ ciklusban. Ebben az esetben, várhatóan nem veszekedések és cirkuszi jelenetek fogják jellemezni a közgyûléseket, hanem a bizottsági szakaszban lezajló viták és a jól elõkészített, gyors döntések. Ezt az egyszerû tényt Zalaegerszegen már évek óta felismerték és a gyakorlatban is alkalmazzák a választók.
Azt, hogy ebbe az elképzelt, ideális összetételû testületbe kit szavaznak majd Nagykanizsa polgárai a polgármesteri székbe és a képviselõk közé, nehéz elõre megjósolni, de Röst János utolsó szavait azt hiszem készpénznek vehetjük. Nem Marton István és társai a favoritok 2010-ben ebben a délnyugati városban.
www.bakkker.hu2010-06-03 11:02:36


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül