Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55414989    
Honlapkeszites

Rolling Stones jazzbe ültetve

A Képzõmûvészetek Házának udvarán tartott koncertet a HU-US Quartet május 26-án. Az alkalmilag összeállt jazz formáció dobosa, Balázs Elemér és Balázs József (zongora) két amerikai vendéggel, a Rolling Stones együttesben játszó Tim Ries szaxofonossal, illetve Norbert Marius basszusgitárossal szerepelt együtt.

A május 26-ai elõadás családias hangulatban tellett, de a hallgatóság hálás volt, és gyakori tapssal dicsérte a kiváló szaxofon-szólókat és a technikás dobrészeket. Nagykanizsán már hagyománya van a jazz zenének, kialakult egy jazz-szeretõ közönség, így bizonyára tudják, hogy a Kanizsai Nemzetközi Jazzfesztiválon már visszatérõ vendégnek számító Balázs Elemér jazzdobos most játszott elõször városunkban a HU-US Quartettel.


– A formáció két new york-i tagjával három éve döntöttünk úgy, hogy együtt fogunk zenélni. Tim Ries hozott Rolling Stones számokat, ezeket dolgozta át jazzbe, és a mai koncerten is játszunk négy szerzeményt. Érdemes tudni Tim Riesrõl, hogy olyan zenészekkel játszott már együtt, mint John Patitucci bõgõs, vagy Jack De Johnette dobos – mondta el lapunknak Balázs Elemér, aki 24 éve van a jazz szakmában.
A HU-US Quartet alkalmi felállás, hiszen mindenkinek van saját formációja, de a jazz olyan mûfaj, amelyben gyakran összejönnek egyébként más-más együttesekben játszó zenészek. Például a dobos az országosan ismert Balázs Elemér Groupban játszik hivatalosan. – Norbert Marius basszusgitárossal 27 évvel ezelõtt együtt kezdtük zenei tanulmányainkat, de Norbert elment New Yorkba, aztán három évvel ezelõtt találkoztunk újra és megbeszéltük, hogy létrehozzuk a Quartetet. Tim Riest egy brüsszeli versenyen ismertem meg, aki csinált már két olyan albumot, amin Rolling Stones számokat adott elõ jazz stílusban, ehhez természetesen a Rolling Stones is hozzájárult - árulta el Balázs Elemér.
Ezzel a csapattal amúgy már szerepeltek Milánóban és Vicenzában is.
Egy órás játék után búcsúzott el a csapat, de a kanizsai elõadás egy nagyszabású turné negyedik állomása, így május 27-én Kaposváron játszanak, majd Hajdúböszörmény következik, szombaton pedig Budapesten a Jazzhíd fesztiválon hallhatják õket a jazz szerelmesei.
Z.A.2010-05-27 12:02:56


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül