Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337833    








Honlapkeszites

Történelmi helyek üzenete

A Rozgonyi Polgári Kör és Egylet 2010-es elsõ kirándulása Zircre és Pannonhalmára vezetett.
Hogy miért éppen ezekre a helyekre vitt most az útjuk, arról Gergye Ottóné, az Utazók Klubjának vezetõje többek között elmondta:
- Elõször is emlékeztünk arra a történelmi eseményre, amikor 997-ben István Koppány ellen vonult seregével és a bencés szerzetesek között lelkierõt nyerve legyõzte Koppányt. Ekkor fogadalmat tett, hogy kiváltságokban részesíti a Géza fejedelem által alapított bencés monostort. Másodszor pedig ugyanúgy, ahogy Szt. István királyunk, betartva a fogadalmat, mi is hálát adtunk Istennek azért a segítségért, amely hozzásegítette az országot a változáshoz, a FIDESZ-KDNP hétharmados gyõzelméhez.


A bencés apátság volt a benedekrendieknek hazánkban elsõ, s mindmáig legnevezetesebb kolostora, a magyar írásbeliség egyik legfontosabb központja, annak ellenére, hogy mind a tatár, mind a török, valamint a két világháború óriási pusztítást okozott. Mielõtt elhagytuk volna e szent helyet, a halom tetejérõl gyönyörködtünk a táj szépségében éppúgy, mint egykor Árpád vezér, Géza fejedelem, Szt. István, valamint az Árpádházi királyok. A Cuha patak völgyében zöldbeborult fák és virágzó bokrok kísértek bennünket Zircre. Itt a finom ebéd után a III. Béla király által 1184-ben alapított ciszterciek monostorát és a gyönyörûen felújított bazilikát kerestük fel. Zirc ma is a magyarországi ciszterci rend központja. Az épületegyüttesben található a Bakonyi Múzeum, valamint a híres könyvtár is.
A hazafelé tartó úton beszélgettünk élményeinkrõl, és arról, hogy mit jelent a magyarok számára e két történelmi hely, amelyek arra tanítanak bennünket, hogy soha nem szabad feladni és az összefogás, valamint a szeretet erejével le lehet gyõzni még a legnagyobb ellenséget is.
B.E.



2010-05-11 13:01:26


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül