Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046424    
Honlapkeszites

III. Roma Nemzetközi Mûvésztelep

Makóról, Budapest és térségébõl, valamint Nagykanizsáról tíz mûvész vett részt Kendlimajorban, a III. Roma Nemzetközi Mûvésztelep munkájában a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány támogatásának köszönhetõen.

A négynapos munkában festõk és fafaragók vettek részt, esténként a Kanizsa Csillagai, a Vadrózsák és a fõvárosi Karaván Együttes adott szórakoztató programot.
A Kendlimajor Mûvészeti Szabadiskola mûtermében a négynapos alkotótábor zárókiállításán megjelenteket elsõként Bogdán Pál, a szervezõ Dél-Zalai Cigányokért Egyesület elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, a cél a roma kultúra hagyományainak életbentartása, bemutatása volt, hiszen sajnos kihalófélben vannak a hagyományaik.


Az alkotók munkáit Sebestyén János festõmûvész, a mûvésztelep mûvészeti vezetõje méltatta. A mûveket – melyekben fellelhetõk mitológiai motívumok, a sodródás motívumai, ahogy a roma közösség élt a történelme során; a béke keresése a szépben, és a paraszti ornamentika –, Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója helyettese értékelte.
Teleki László országgyûlési képviselõ köszöntõjében kiemelte:
– Kendlimajor mellett nagyon nagy szükség van hasonló alkotótáborok szervezésére az ország más pontjain is. Naponta tapasztaljuk, hogy a cigányok és a nem cigányok elég nehezen tudják elfogadni egymást. Be kell bizonyítani, hogy ez nem így van, és nem volt így az elmúlt évtizedekben, évszázadokban sem. Békésen egymás mellett tudtak élni romák és nem romák. A mai nap is jelzi –hangsúlyozta, hogy együtt tudtak alkotni romák és nem romák az elmúlt négy napban. Tudtak örülni annak, hogy érték teremtõdik és az már mellékes volt, hogy ki teremtette azt az értéket.
B.E.2010-05-03 10:33:42


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül