Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088707    
Honlapkeszites

Szívedbõl szavalj…

A városi Arany János Versmondó Versenyen dobogós, 3. helyezést ért el Karádi Dávid, a Batthyány Gimnázium 8a. osztályos tanulója. Könyvespolcát több elismerés, díj is díszíti.

Dávid kedvenc tantárgya a fizika, de szereti a rajzot és a matematikát is. Építészmérnök szeretne lenni, s ha meglesz a diplomája, megpróbálkozik a filmmûvészeti szakkal is, mert érdekli a filmrendezés. A versmondást hobbiszinten folytatná tovább. Kevés szabadidõvel rendelkezik, beszélgetésünk után éppen megyei fizikaversenyre utazott Zalaegerszegre.


Édesanyja sok verset, mesét hallott kiskorában, õ szerettette meg vele a költeményeket. A Zrínyi Miklós Iskola elsõ osztályos tanulójaként a tanító nénije nevezte be egy mesemondóversenyre, amit megnyert. A versmondásra is õk bíztatták. S hogy milyen versekkel készül szívesen Dávid?
„Azokat mondom el, amelyek tetszenek. Úgy tervezem, hogy Dsida Jenõ Psalmus Hungaricus, és Márai Sándor Mennybõl az angyal címû versét szavalom el legközelebb. Kedvenc költõm József Attila, Kányádi Sándor, Karinthy Frigyes, és Arany János balladáit is nagyon szeretem. Magyarórán sokat beszélgetünk ezekrõl a költõkrõl.”
– Bár hívtak, elfoglaltságaid miatt nem jársz versmondó szakkörbe. Hogyan tanulod meg a verseket?
– Amelyik tetszik, többször elolvasom, érlelem magamban, majd megtanulom a szöveget, és utána mondom el apának vagy anyának. Észrevételeiket meghallgatom, megfogadom. Azt tanácsolták: a szívedbõl szavalj, és úgy mondd el, ahogyan érzed. Latinovics Zoltán szavalatai nagyon tetszenek, sokat hallgatom a lemezeit.
– Van egyáltalán szabadidõd?
– Most gitározok, akusztikus- és basszusgitáron is játszom, járok az Orff ütõegyüttesbe, ezen kívül matek és fizika szakkörbe, és ezek el is foglalják a napjaimat. Hétvégén elbiciklizek a mamiékhoz, ifjúsági regényeket olvasok, számítógéppel is szoktam játszani, és nagyon szeretek rajzolni is itthon.
– Hol „lépsz” fel legközelebb?
– Szabó Lõrinc Ima a gyermekekért címû versét Letenyén, a Tanító öröksége címû könyv bemutatóján, és június 5-én a Medgyaszay Házban, Kuronya István pedagógus halálának 10. évfordulóján szavalom el.
B.E.2010-05-03 09:57:54


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül