Ma 2019. j?nius 17. h?tf?,    
Laura napja van.    
Látogatók száma : 41567228    
Honlapkeszites

Költészet Napja Miklósfán

Rendhagyó irodalom-történelem órára került sor a Miklósfai Általános Iskolában a Költészet Napja alkalmából hétfõn délelõtt.

A diákoknak dr. Vigh Kálmán történész, egyetemi docens beszélt az irodalom és a történelem összefüggéseirõl a történelmi regények kapcsán, hogy miképpen jelennek meg a történelem eseményei az irodalmi mûvekben. Az elõadó az elején leszögezte, nem elõadást jött tartani, hanem beszélgetni szeretne a diákokkal.


A történelmi regények idealisztikusan, szép leírásokkal körítve énekelik meg a múltat. – mondta, majd hozzátette: minden történelmi regénynek van egy alapsémája, miszerint a fõhõs az olvasó számára megfoghatatlan, hiszen olyan cselekedeteket hajt végre, melyeket mi nem tennénk. Itt említette meg A kõszívû ember fiai címû regény „farkaskalandját”. Hiszen „ki merne Oroszországból mindössze egy szánnal, farkasokkal teli útvonalon Magyarországra jönni?” S mindig van egy mellékszál: a szerelem – gondoljunk csak Gergõre és Vicuskára az Egri csillagokból.
- Nagyon örültünk, hogy a diákok olyan programon vehettek részt iskolánkban, amikor egy gyakorlatilag számukra idegen elõadó mellett õk maguk is megszólalhattak, s különösképp fontos, hogy két tárgyuk, az irodalom és a történelem egy kicsit összefonódva jelent meg az életükben. – mondta Tulman Géza, a program szervezõje.
S.E.2010-04-13 10:05:25


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble