Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319900    
Honlapkeszites

Nem tekintélyuralommal, kardinális nyugdíjprogrammal

Kovács László, az MSZP politikusa, volt EU adóügyi biztos volt a közelmúltban Kanizsa vendége. A politikus már a reggeli órákban a dél-zalai városban tartózkodott, s idejébe így egy belvárosi séta is belefért, de betért a vásárcsarnokba is, majd lakossági fórumra volt hivatalos a MÁV Kodály Zoltán Mûvelõdési Házba. A tájékoztatója után természetesen a sajtó rendelkezésére is állt Fodor Csaba országgyûlési képviselõ-jelölt társaságában az egykori külügyminiszter.

- Elõször is roppant mód örültem, hogy lakossági fórumunkat Kovács László is megtisztelte – kezdte Fodor Csaba, aki az MSZP helyi jelöltjeként Nagykanizsa elmúlt nyolc évérõl is szólt a nagypolitika gazdasági vonatkozásaiban. – Bárhogy csûrjük-csavarjuk, Nagykanizsa az eltelt majd egy évtized alatt jelentõs beruházási pénzekhez jutott, s az EU-s pénzeket nagy hatékonysággal tudtuk felhasználni. A teljesség igénye nélkül szóljunk csak a sikeresen megvalósított panelprogramról, aztán a kórház is jelentõs mértékû anyagi forrásokhoz juthatott. Ha maradunk az egészségügy területénél, a kiskanizsai egészségház is már bõven kivitelezés szakaszában van, s ezek mellett az iskolák és más egyéb közintézmények is számos lehetõséghez juthattak fejlesztés szempontjából.


A politikai szólamok színterére érve pedig így folytatta Fodor Csaba országgyûlési képviselõ-jelölt:
- Ezekkel a tényekkel úgy gondolom, a szocialista kormányzat pontos és csattanós választ adott a Fidesznek arra az állítására, hogy nagykanizsai viszonylatban a szocialisták nem tudtak kellõen hatékonyan ténykedni. Maradva még a további példáknál, az egykori laktanyák területeinek ingyen a városhoz kerülésével elindulhattak az ipari beruházások a volt honvédségi helyeken, tehát úgy gondolom, nem kell a szocialistáknak szégyenkezniük eredményeik végett. De maradva az elkezdett gondolatmenetnél, mondhatom, hogy ígéreteinket mindig betartottuk, illetve mindig azt ígértük, amit be is tudtunk tartani. Errõl egyébként Mesterházy Attila, az MSZP-miniszterelnök jelöltje is szólt már nagykanizsai látogatása alkalmával.

Kovács László ezt követõen vette át a szót Fodor Csabától, szavaival részletesen elemezve az országos politikai helyzetet:

- Tulajdonképpen ennek a mostani választásoknak nagyobb lesz a tétje, mint a rendszerváltás után bármikor – mondta az EU volt adóügyi biztosa. – A szocialisták a demokratikus jogállam erõsítése mellett elkötelezettek, szemben a jobboldali erõk tekintélyelvûségével. Ez a külpolitika terén magában foglalja az EU-val való harmonikus együttmûködést, s ez ugyanúgy igaz a szomszédos államokkal folytatott politikánkra is. Nagyon lényeges, hogy a közösségen belül továbbra is felzárkózó és nem bezárkózó országot szeretnénk irányítani. Nézzük meg ugyanis, mire készül a Fidesz és a Jobbik. Ahogy már mondtam, mindkettõjük politikai elképzelése a tekintélyuralmon alapul, különbség köztük csupán úgymond a programok csomagolásában mutatkozik. a Jobbiké kissé nyersebb, míg a Fideszé valamivel finomabb „papírban” kerül átnyújtásra.

Sok egyéb mellett hogy az MSZP mégis miben tud többet adni, erre a nyugdíjpolitikájuk is választ adhat, amirõl Kovács László elmondta:

- Bátran állíthatom, nyugdíjrendszerünk három pontban is jobb jobboldali ellenlábasunkénál, amiben fontos (és azt hiszem, egyedinek is tekinthetõ) az úgynevezett nyugdíjprémium fogalma, aminek lényege, hogy a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedés során további juttatásokra lennének jogosultak a társadalom ezen rétegei.

Kovács László azt a kérdést sem kerülte meg, az MSZP jelenlegi helyzetén mivel lehetne segíteni és milyen választási eredményben gondolkodnak:

- A párt arculata akkor az igazi és tevékenysége a leghatékonyabb, ha három-generációs, és ami ötvözi magában a lendületet, megfontoltságot és tapasztalatot is. Energikus emberekre van szükségünk, ugyanakkor jelen helyzetben realistának kell lennünk, s amit a különbözõ felmérések jeleznek, azt komolyan kell vennünk. Egy párt élete azonban nem csak a választások során igazán fontos, s sokat kell dolgoznunk a hétköznapokban is.
P.L.2010-03-30 12:51:17


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül