Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353309    
Honlapkeszites

Ultimátum itt is, ott is

Egyre nagyobb nagyobb hullámokat vet az NTE 1866 Sportegyesület labdarúgó-szakosztályának támogatási ügye. A dolog már odáig fajult, hogy a fõszponzort képviselõ Marton István polgármestert és Karádi Ferenc képviselõt nem engedték be a múlt hétvégi meccsen a játékosok öltözõjébe. A polgármester ezt követõen sajtótájékoztatón kijelentette, hogy amíg az egyesület élén ez az elnökség marad, addig azon lesz, hogy a közgyûléstõl egy fillért se kapjanak. Az elnökség pedig egyelõre – úgy tûnik – marad.

Tóth László, az egyesület korábban lemondott elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a továbbiakban is változatlan összetételben tevékenykedõ elnökség nem fogadta el a lemondását, s visszahívta a labdarúgó szakosztály élére a szintén lemondott Kozma Lajost is.


 Az elnökség arról is határozott, hogy amennyiben a város közgyûlése a következõ közgyûlésen nem ítéli meg a kért támogatási összeget és a jövõ évre vonatkozóan nem kötelezi el magát, hogy éves szinten legalább húszmillió forintos támogatást biztosít a labdarúgó szakosztály részére, akkor az elnökség a csapat NB. III-as nevezését a bajnoki szezon második felére vonatkozóan visszavonja. Tóth László kijelentette: az egyesület elnöksége visszautasít mindenféle külsõ nyomásgyakorlást.

Nem kellett sokat várni Marton István polgármester reagálására, aki késõ délutáni, Bene Csabával közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: amíg a jelenlegi elnökség áll az NTE élén, addig egy fillért sem ad az önkormányzat.

A város elsõ embere szerint az NTE-nél jelen pillanatban vezetési válság van, ugyanis az elnökség tagjai korábban azt vállalták, hogy minden önkormányzati forint mellé egy szponzorforintot tesznek. Hogy ez megtörtént-e, s ha igen, akkor mekkora mértékben, azzal kapcsolatban az elnökség semmilyen fórumon, így a közgyûlésen sem tudott érdemi adatot szolgáltatni. Marton István információi szerint az elnökség által felhajtott támogatói pénz 7,2 millió forint, ami a polgármester számára azt jelenti, hogy az eddig az önkormányzat által nyújtott 12,5 millió forintos támogatásból ötöt vissza kellene fizetnie az egyesületnek, hiszen nem teljesült az elnökség szponzori támogatásokra vonatkozó vállalása.

– Ezek az emberek úgy gondolták, hogy az önkormányzat egy feneketlen kút, amibõl lehet merni a pénzt? – kérdezte. – Pont azok az urak gondolták így, akik felháborodottan vették tudomásul, hogy az önkormányzat folyószámla-hitele nyolcszázmillió forint! S akkor most a korábbi tíz, majd kettõ és fél millió után adjunk nekik újabb ötmilliót? Ez szerintem egészen elképesztõ és felháborító.

Marton István utalt arra is, hogy a múlt hétvégi meccsen Karádi Ferenc képviselõvel kiment a pályára, mert a közgyûlés után bátorítani szerették volna a játékosokat. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert nem engedték be õket az öltözõbe. A polgármester ezt felháborítónak tartja, legfõképpen azért, mert így tulajdonképpen a fõszponzor önkormányzat képviselõit tiltották ki. Mindemellett minden szurkoló kezébe egy tájékoztatót nyomtak, amelyben egyebek közt felsorolták azon fideszes képviselõket, akik a minapi közgyûlésen nemmel voksoltak a kért támogatás ügyében.

Marton István végül kijelentette: amíg az NTE elnöksége változatlan összetételben mûködik az egyesület élén, õ azon lesz, hogy egy fillér támogatást ne adjon az önkormányzat.

Bene Csaba a polgármester által elmondottakhoz hozzátette, hogy az önkormányzat fizeti az egyesület közmûszámláit, ami a nyújtott támogatáson kívül nincs is forintosítva, tehát az önkormányzat felelõsségvállalása sokkal nagyobb, mint ami indokolt lenne. Az NTE 1866 kiemelt támogatást kapott az elmúlt idõszakban, ugyanis a korábbi, tízmillió forintos támogatás a megyei bajnokságban való szereplésért cserébe „enyhe túlzás” volt – mondta. Mint mondta, akkor megelõlegezték a bizalmat, hiszen azonos paraméterekkel bíró csapatok nem kaptak ilyen mértékû önkormányzati segítséget. Ráadásul felhívták az elnökség figyelmét arra is, hogy ebbõl az összegbõl meg kell oldaniuk az NB. III-as szezon elsõ felének finanszírozását is, ami -a jelek szerint- nem sikerült. Ehhez képest az önkormányzat a késõbbiekben adott további 2,5 millió forintot.

Bene Csaba leszögezte: ezek fényében újra kellene gondolniuk az érintetteknek, hogy miért és milyen módszerekkel támadják a fõszponzort.

Horváth Attila2007-11-16 08:54:19


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül