Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357408    
Honlapkeszites

Sosem látott bulgáriai aranykincsek Magyarországon


„Thrák Királyok Völgye” - sosem látott bulgáriai aranykincsek Magyarországon -


Nagykanizsa, 2010. március 19. – A háromezer éves Thrák aranykincs-gyûjtemény páratlan értékû - csaknem teljes - leletegyüttese elõször lépte át Bulgária határait és érkezett Magyarországra. A „Thrák Királyok Völgye” elnevezésû kiállítás március 19. és április 30. között Nagykanizsán, a Kanizsai Magyar Plakát Ház-ban nyitja meg kapuit a nagyközönség elõtt. A kiállítás egyes darabjai korábban már látogatók százezrei által lettek megtekintve New Yorkban, Párizsban, Londonban, és Tokióban. A kincsek hazai bemutatásához a magyar állam mintegy 700 millió forintos garanciavállalással járult hozzá.

Kõfalvi Csilla, a Kanizsai Magyar Plakát Ház és Képzõmûvészetek Háza vezetõje, a múzeum igazgatója a kiállítással kapcsolatban a következõket nyilatkozta: „A "Thrák Királyok Völgye" címû kiállítás a thrákok ókori történetét idézi fel. A kiállítás felbecsülhetetlen történeti jelentõségû, a világon egyedülálló módon megõrzõdött hellenisztikus kori halomsírok anyagát tárja a látogatók elé. A tárlat Magyarországon eddig nem látott, különleges régészeti anyagot mutat be, amelyben kimagasló értékû, többek között aranyból és egyéb nemesfémbõl készült tárgyak is meg találhatók.”

A terület, melyen egykor a thrákok éltek, óriási volt. Egyes thrák törzsek az Égei-tenger szigeteit szállták meg, mások pedig a mai Dél- és Kelet-Macedónia, valamint Thessália-Pieria egy részén telepedtek le. A Kr. e. 4000 – Kr. u. 6. század közötti idõszakban a thrákok törzseinek fõ települési helye azonban a Balkán-félsziget keleti középsõ része volt, a mai Bulgária és részben Románia, Macedónia, Görögország és Törökország területe. A terület vallásában és mûvészetében egységes vonásokat mutatott.

Thrákiából származik a mitológiabeli Orpheus. Diodóros szerint, amikor Dionysos silénosokból, szatírokból, mainasokból álló kíséretével át akart jönni Ázsiából Európába, meg kellett szereznie a Helléspontos birtokosának, Lykurgos thrák királynak a beleegyezését. Miután szövetséget kötöttek, és Dionysos átkelt Európába, Lykurgos megparancsolta katonáinak, hogy öljék meg a jövevényeket. Charops felfedte a cselszövést Dionysosnak. Ekkor az isten visszament Ázsiába, magához vette katonáit, megtámadta és foglyul ejtette Lykurgost, megkínoztatta és keresztre feszíttette. A Helléspontos feletti uralmat Dionysos Charopsra ruházta, aki Oiagros apja, Orpheus nagyapja volt.

Homéros Iliás címû eposzából ismerjük Rhésos thrák királyt. Rhésos a Strymón torkolatvidékén, majd a Pangaios hegységben, végül a Rhodopéban bukkan fel, hogy segítsen Trójának az achájok ellen vívott háborúban.

 

 


A Thrák Királyok Völgyérõl

Bulgáriában a Kazanlak melletti térség jelentõs uralkodók temetkezési helyszínéül szolgált az ókorban. A várost ért 1944. április 19-i bombatalálatot követõen került napvilágra az a Kr.e. 4-3. század fordulójára datálható thrák sír, mely 1979-ben az UNESCO Világörökség egyik emblematikus örökségi elemévé vált. A királysírok kutatói a halomsírok völgyét a Thrák Királyok Völgyének nevezték el. Az itt feltárt, III. Seuthus monumentális halomsírjaként azonosított tumulus szarkofágkamrát rejt magában, melynek leghíresebb, legékesebb leletei közé tartozik Seuthus aranymaszkja, arany gyûrûje, arany koronája, az uralkodót ábrázoló, életnagyságú bronz fej, páncélok, pajzsdíszek, valamint sajátos díszítõstílus-jegyeket mutató kocsi- és lószerszámdíszek.


További információ:

Antonia Karakostova
InVendor Kft.
+36-70-328-8573
antonia.karakostova@invendor.hu
www.invendor.hu

Tóth Krisztina
One on One Kommunikáció
+36-70-434-17-93
krisztina.toth@oneonone.hu
www.oneonone.hu

 2010-03-09 08:06:30


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül