Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311718    
Honlapkeszites

Lakossági fórum Kisfakoson

Jerausek István, a 10. sz. választókerület önkormányzati képviselõje lakossági fórumot tartott a kisfakosi Kultúrházban. A fórum meghívott vendége Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ volt. A rendezvényt megelõzõen lehetõség nyílt koleszterinszint és vérnyomásmérésre is. A Vöröskereszt munkatársai felhívták a figyelmet a vérnyomásmérés fontosságára, amit az is bizonyított, hogy a megjelentek többségének magas volt a vérnyomása. Bemutatták a „Segítség Gombnyomásra” jelzõrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatást, melyet a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei szervezete indított az idõskorú, vagy fogyatékkal élõ, illetve pszichiátriai beteg személyek részére. A szolgáltatásról a 93/311-322-es telefonszámon, vagy a Sugár út 28. szám alatti irodában lehet érdeklõdni.


Jerausek István arra biztatta a kisfakosiakat, panaszolják, mondják el mindazt, amivel nincsenek megelégedve, de tegyék hozzá azt is, mit tudnak felajánlani ahhoz, hogy élhetõbb legyen településük. Az orvosi rendelõ bezárását is meg lehetett akadályozni a helyi lakosságnak köszönhetõen. A kérdések elhangzása elõtt jó hírként elmondta, ebben az évben megvalósul a Sandi úti járda kiépítése, és áthelyezik a buszvárót. Cseresnyés Péter a Nagykanizsa lakosságát foglalkoztató aktuális kérdésekkel kapcsolatban kiemelte: ami a város gondja, az Fakos gondja is.
A kérdések között felmerült: a temetõkapu bejáratáig tizenöt méterrel meg kellene hosszabbítani a járdát. A ravatalozó bejáratánál nyolc-tíz méter hosszan pótolni kell a csatornát. A Damjanich utca végén a csatornázás mellett gondot jelent az önkormányzat által belterületbe vont ingatlanok ügye, amit állítólag a Földhivatal nem fogad el, mondván, az önkormányzat határozata törvénysértõ volt. Régóta gondot jelent az Erzsébet telepre vivõ, nagy forgalmat lebonyolító Damjanich utca felújítása. A kátyúzás már nem segít semmit, a gödrökbe berakott anyag a télen kifagyott. Az út szûk, a házak elõtt nincs járda, de még ennél is nagyobb balesetveszélyt jelent az iskolások számára a közvilágítás hiánya.
A Városrészszépítõ Egyesület vezetõjétõl többek között elhangzott: lehetetlen körülmények között mûködik az egyesületük, és méltatlannak tartják azt a helyzetet, ami kialakult Bagola valamint Fakos között. A bagolai városrész hosszú évtizedek óta nagy hasznot húz abból, hogy ott a szeméttelep, holott nincs annyi kára a szeméttelepbõl, mint a fakosi városrésznek. Ha például Kisfakoson szeretnének virágot ültetni, a lakosság adja össze rá a pénzt. A falu közepén lévõ játszóteret egy kis árok választja el az úttól. Lekerítenék társadalmi munkában, csak anyagra lenne szükségük a kerítéshez. Folyamatosan gondot jelent a régi iskola épültének életveszélyes állapota is. Hasznosítására esély sincs, a felújítás megkezdéséhez öt-hat millió forint kellene. A megjelentek felvetették, értékesíteni kellene, és a befolyt összeget a kultúrházra lehetne fordítani. Évtizedek óta szeretnének gázt a faluban. Sok az idõs ember, akik a nyugdíjukból havonta könnyebben ki tudnák fizetni gázszámlát, mint egy összegben a tûzifát. Idõszerû lenne a harangláb és a fakereszt felújítása is, de egyelõre nem találtak olyan pályázatot, ahonnan anyagi támogatást szerezhetnének rá. Elektromos harang is kéne, mert a falu legidõsebb asszonya, a 96 éves Margit néni húzza a harangot, mivel más nem tud harangozni.
A fórum vége felé kérésként még elhangzott: Vasárnap este 21 órakor is induljon busz Kisfakosról Nagykanizsára. A buszközlekedéssel kapcsolatban választ várnak arra is, hogy a Bagolára bemenõ busz miért nem érinti Kisfakost.
Amire nem kapott választ helyben a lakosság, arról írásban kapnak értesítést Jerausek István önkormányzati képviselõtõl, valamint Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõtõl.
B.E.2010-03-01 11:50:18


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül