Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088924    
Honlapkeszites

Thrák Királyok Völgye

Fenti címmel nyílik meg március 19-én a Magyar Plakát Házban az a nagyszabású tárlat, melynek elõzetes tárgyalásai már az elõzõ év közepén elkezdõdtek a kiállítási tárgyakat birtokló kazanlaki Iszkra Történeti Múzeummal. Marton István polgármester és Kõfalvi Csilla muzeológus, a Magyar Plakát Ház vezetõje múlt pénteken jelentették be nyilvánosan, hogy minden adminisztratív akadály elhárult a megvalósulás elõl, a kormány már korábban garanciát vállalt a kiállításra, s most a bolgár testvérvárossal is aláírásra kerültek a szükséges szerzõdések.

1944. április 19-én, a Kazanlakot ért bombatalálatot követõen bukkantak rá az értékes leletekre az azóta a kutatók által Thrák Királyok Völgyének nevezett területen, mely az ókorban jelentõs uralkodók temetkezési helyéül szolgált, s mely 1979-ben az UNESCO Világörökség egyik jelképes örökségi elemévé vált. Része III. Seuthus monumentális halomsírja, mely óriási szarkofágot rejt magában. Legértékesebb leletei a sírnak Seuthus aranymaszkja, arany gyûrûje, arany koronája, az uralkodót ábrázoló életnagyságú bronz fej, arany páncélok és pajzsdíszek, valamint sajátos stílusjegyekkel díszített kocsi- és lószerszámdíszek.


A thrák kincsek negyvenegy napig (április 30-ig) lesznek láthatók városunkban, mindeközben a Plakát Ház folyamatos nyitva tartással (minden nap 10 és 18 óra között) biztosítja a látogatóknak a hellenizmus korából származó, nemesfémbõl készült mûtárgyak megtekintését. Az országos, s talán megkockáztathatjuk, hogy nemzetközi hírû tárlat ünnepélyes megnyitójára magas rangú küldöttség várható, itt lesz többek között Bulgária magyarországi nagykövete, Dimitar Ikonomov, India magyarországi nagykövete, Mr. Ranjit Rae, Bulgária magyarországi nagykövete, Láng Judit, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, Plamen Peykov, a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara elnöke, Plamen Dapev, Kazanlak polgármestere, Stefan Hristov Damianov és Hiller István kultuszminiszter.
A megnyitó napján 15 órakor a Medgyaszay Házban Az antikvitás és a 21. századi kulturális örökség címû nemzetközi tudományos konferenciával folytatódik a program, ahol Prof. Dr. Ivan Marazov, a Bolgár Tudományos Akadémia tagja, Prof. Dr. Visy Zsolt, a pécsi egyetem tanszékvezetõ régészprofesszora és Prof. Dr. Miszlivetz Ferenc, a Társadalomtudományok Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézet igazgatója tartanak elõadásokat.

Steyer Edina2010-02-22 16:53:15


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül