Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044811    
Honlapkeszites

Töltõdj fel! Az elektromosság térhódítása

Ezzel a címmel nyílt meg az Elektrotechnikai Múzeum idõszaki kiállítása a Thúry György Múzeumban. A tárlat a „villamosság” kialakulását mutatja be, kiemelve az erõsáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait, úgy mint a transzformátort, vagy Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolatát.

A látogatók mûködõ múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel, látványos kiállítási elemekkel betekintést kaphatnak, hogy a felvilágosodás korának fõúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tûnõ kísérleteitõl milyen út vezetett az emberiséget kiszolgáló villamosság gyakorlati alkalmazásán keresztül, a napjainkra jellemzõ tudatos környezetbarát kezdeményezésekig.


Megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy 19. századi, több ezer voltos feszültség elõállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Mûködtethetnek egy, az Edison áramfejlesztõkre jellemzõ hosszú elektromágnesekkel ellátott telefoniduktorról táplált glimmlámpát, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak.
Helytörténeti ismeretanyaggal is szolgál a kiállítás, hiszen bemutatja a vendéglátó város, illetve környékének ipar- és technikatörténeti érdekességeit.
A kiállítás idõtartamára kreatív, készségfejlesztõ, az elektrotechnikai alapismeretek könnyebb elsajátítását segítõ eszközt (Brain-box) biztosítanak a múzeum munkatársai a helyszínen. Az építõ panelekkel izgalmas, mûködõ modelleket készíthetnek a gyerekek, de ugyanilyen szórakozást nyújt a játékot kedvelõ felnõtteknek is.
S.E.2010-02-15 12:42:53


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül