Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353525    
Honlapkeszites

Tisztességes kampányra biztat az SZDSZ

Pénteki sajtótájékoztatóján Halász Gyula önkormányzati képviselõ és Röst János, az MDF és az SZDSZ közös országgyûlési képviselõjelöltje bejelentették, hogy a választási idõszakra egy etikai kódexet dolgoztak ki, melynek aláírói magukra nézve biztosítják annak betartását, s melyet minden politikai szervezetnek már elküldtek. A kódex teljes szövegét alább olvashatják.

Etikai kódex a Parlamenti választásokra:


Az aláírók vállalják, hogy kampányaik hangnemét úgy alakítják, hogy a Parlament jövõbeli képviselõiként, értékrendjüknek megfelelõen külön frakciókban, de Magyarország érdekében, egymással összefogva tudjanak dolgozni.
A választási kampány célja, hogy a pártok és jelöltek programjukat, politikai céljaikat ismertessék és értelmezzék, ne legyen céljuk egymás lejáratása.
Az ajánlási szelvények gyûjtésének kizárólagos célja a törvényes jelöltállítás, és nem az öncélú versengés.
Az aláírók vállalják, hogy nem gyûjtenek kitöltetlen ajánlási szelvényeket.
A választási kampány során tilos a jelölt jó hírnevét kétségbe vonni, magánéletére vonatkozó adatot ellene felhasználni. (Hitelrontás.)
Nem tartozik a hitelrontás fogalmi körébe a jelölt korábbi politikai tevékenységének ismertetése és értékelése.
Az aláírók kívánatosnak tartják, hogy a pártok, jelölõ szervezetek a helyi médiában közzétett fizetett választási hirdetéseik mennyiségét önként korlátozzák.
A felek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyûléseit és egyéb rendezvényeit megzavarják, azokat céljuktól eltérítsék, vagy saját céljaikra felhasználják.
A nemzeti szimbólumokat a választásokon fellépõ jelöltek kampányuk során azonos feltételek mellett szabadon használhatják, azok kisajátítása azonban tilos. A felek egymás szimbólumait nem használhatják.
A felek választási propagandaanyagaikon kötelesek nevüket feltüntetni.
A felek tartózkodnak egymás plakátjainak eltávolításától, rongálásáról és a plakátok elhelyezésére alkalmas helyek kisajátításától.
Az aláírók vállalják, hogy az etikai szabálysértéseket kivizsgálják, az elkövetõt felelõsségre vonják, súlyosabb esetben a megbízást tõle visszavonják, az intézkedésrõl a sértett felet tájékoztatják.
A választási kampányt mentesíteni kell minden valótlanságtól, rágalmazástól, fenyegetéstõl, az emberi és a politikai jogok sérelmére történõ uszítástól, felelõtlen demagógiától.
A jelöltek tartózkodnak és elhatárolódnak minden törvénytelen, a demokratikus köznyugalmat aláásó megmozdulástól. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az õket támogató oldalt az ilyen megmozdulásoktól távol tartsák, illetve nyugalomra intsék.
S.E.2010-02-15 10:36:48


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül