Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046320    
Honlapkeszites

A Magyar Kultúra Napja Liszóban

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére nagysikerû kulturális programot tartottak a liszói Faluházban, melyen egyben Fa Ede liszói születésû költõ születésnapját is ünnepelték.

Godena Ildikó mûsorvezetõ köszöntõ szavait követõen a falu polgármestere bemutatta Liszó értékeit, történetét. A Magyar Kultúra Napjáról, Liszó hagyományairól Szmodics Józsefné, a közalapítvány elnöke beszélt. Kiemelte, mindenkinek kötelessége megõrizni, továbbadni az õseinktõl kapott örökséget, a magyar nyelvet, a népmesét, a népdalt, a néptáncot, de a helyi hagyományainkat sem hagyhatjuk veszni.


A programot megtisztelte jelenlétével Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ is. A rendezvényen részt vett az Óbudai Krúdy Kör elnöke Király Lajos, aki egyben az amerikai Hemingway Társaság tagja, Kanizsa József, Óbuda díszpolgára, akik saját verseikkel tisztelegtek a kultúrának, és köszöntötték az ünnepeltet. A nagykanizsai Takács László Irodalmi Kör tagjai is jelen voltak a rendezvényen. Dezsõ Ferenc nyugdíjas iskolaigazgató, a kör titkára méltatta Fa Ede költészetét, bemutatta a nem hétköznapi embert, aki autodidakta módon jutott el az ismeretlenbõl az ismertségig. A Bojtár Népzenei Együttes, a Rozmaring Táncegyüttes, a liszói Viola Népdalkör a népi kultúra egy-egy szeletével, és Farkas Tibor zenés versekkel színesítette a délutánt. Somogyi Nóra, Sándor Orsolya, Buda Bettina liszói gyermekek Fa Ede Liszói Varázsmeséibõl mutatott be néhányat. Horváth István Radnóti-Díjas versmondó és Dr. Vass Veronika versmondó az ünnepelt életútját versein keresztül mutatta be a közönségnek. A program kísérõ rendezvényeként két tehetséges liszói fiatal, Kovács Kristóf és Zakócs Veronika fotóiból nyílt kiállítás. Alkotásaik középpontjában az ember és a természet áll, életképek a falu életébõl, lakóiról. Az érdeklõdõk február 20-ig látogathatják a kiállítást. A program az önkormányzat és a Liszó Községért Közalapítvány közös rendezvénye volt.
B.E.2010-02-02 11:46:20


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül