Ma 2023. 9 24.
Gellért, Gerda, Mercédesz napja van.
Látogatók száma : 55977376    
Honlapkeszites

A balatoni személyhajózás és a komp forgalma is nõtt

A személyhajózás és a kompágazat árbevétele is nõtt az év elsõ nyolc hónapjában a Balatoni Hajózási Zrt.-nél a tavalyi hasonló idõszakhoz képest - mondta Veigl Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes az önkormányzati tulajdonban lévõ hajózási társaság nyárzáró sajtótájékoztatóján.


Hozzátette: a társaság személyhajózási üzletágának árbevétele az év elsõ nyolc hónapjában 648 millió forint volt, 6,4 százalékkal emelkedve, a kompágazat árbevétele 836 millió forintra ugrott, ez 10,9 százalékos növekedés - a korábbi év hasonló idõszakához képest. A menetrendszerinti hajók 479 ezer utast szállítottak a tavalyi évhez hasonlóan. Csökkent az érdeklõdés a hagyományos sétahajózás iránt, viszont nõtt a népszerûsége a programhajózásnak. A Bahart az egyik kempingjét bérbe adta, a korábbi mûködtetésébõl származó eredményét jelentõsen növelve, a jobb adottságú boglári kempingjében pedig 23 százalékos bevétel-növekedést regisztrált a tavalyi adatokhoz képest. "Összességében elmondható, hogy jó úton járunk, hiszen az elmúlt három évben a személyhajózás és a kompágazat forgalma is 30 százalékkal nõtt" - summázta a vezérigazgató-helyettes.     

A személyhajókon 2 százalékkal kevesebben utaztak, a komp azonban 2,8 százalékkal több utast, 3,5 százalékkal több jármûvet és 9,5 százalékkal több kerékpárt szállított, mint egy évvel korábban.     

Kollár József vezérigazgató elmondta, hogy a cég modernizálását szolgáló, két évvel ezelõtt meghatározott 5 éves stratégiai terv 364 célfeladatának felét teljesíti a társaság az év végéig. Az ebben megfogalmazott beruházásokra az elmúlt két évben a korábbiaknál jóval többet fordítottak. A vezérigazgató a beruházások között említette egy katamarán, egy motoros hajó, valamint egy komp felújítását, továbbá vitorláskikötõk bõvítését.     

Beszélt arról is, hogy a tulajdonos önkormányzatok által az ingyenes vagyonjuttatáskor vállalt utolsó tõkeemelés határideje hamarosan lejár. Az érintett önkormányzatok a sajtótájékoztató elõtt tartott rendkívüli közgyûlésüket - melynek témája a kötelezõ tõkeemelés befizetésének módja volt - egyelõre felfüggesztették, az állammal jelenleg is folynak a tárgyalások - közölte a vezérigazgató. Az október 27-i határidõre felelõs döntést fognak hozni - tette hozzá.     

A balatoni fejlesztésekrõl szóló kormányhatározatban a Bahart céljaira nevesített 12,6 milliárd forintról szólva kifejtette, hogy abból 5,6 milliárd forint szolgálná a második balatoni kompjárat kiépítését, azonban a projekt megvalósíthatósági tanulmánya öt éves, elavult, ezért elsõ lépésként újat kell készíteni. További 2,1 milliárd forintot szánnak közforgalmú kikötõk - és 2,3 milliárdot a közforgalmú hajóflotta megújítására, továbbá 2,6 milliárdot gyorshajóflotta-fejlesztésre. "Idén még nem várható állami forrás, az majd a beruházásokhoz igazodóan érkezhet meg, ami több éves folyamat" - fogalmazott Kollár József. Hangsúlyozta: "A jelenlegi balatoni közlekedés nem kielégítõ színvonalú, szükséges a különbözõ közlekedési ágak régiós szintû összehangolása és a tömegközlekedés fejlesztése a szárazföldön és a vízen is. Ez utóbbinak magasabb színvonalúvá és rugalmasabbá kell válnia."     

Újságírói kérdésre a vezérigazgató közölte, a pár éve még jelentõs elmaradásokkal küszködõ társaság informatikai korszerûsítése folyamatban van, az online jegy vásárlási lehetõséget 2019-re tudják megteremteni.     

Dónucz László értékesítési igazgató elmondta: 23 motoros hajóval és 4 komppal biztosították a szolgáltatásokat nyáron. A Bahart által üzemeltett 22 kikötõ között 48 útvonalon közlekedtek hajójáratok. Összegzése szerint már tavaly sikerült a gazdasági válság elõtti szintre emelni az utasforgalmat, új jegykiadó rendszert vezettek be, bõvült a programhajó-kínálat. Bevált, hogy idén a menetrendszerinti hajókon animátorokat is alkalmaztak és társasjátékozni is lehetett. Kifizetõdõnek bizonyult, hogy az elõszezonban nem óránként, hanem már márciustól 40 percenként közlekedtek a kompok, és kedvezõ fogadtatása volt az idén bevezetett Bahart-kártyának, illetve számos kedvezménynek is.     

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Bahart jegyzett tõkéje 4 milliárd forint, a tavalyi nettó árbevétele 2,6 milliárd forint volt, az évet 136 millió forintos adózás elõtti eredménnyel zárta. Folyamatban van egy 500 millió forintos beruházási hitel felvétele a cég likviditásának javítására, és a meglévõ hitelek átstrukturálására - közölte.

MTI - Kanizsa2017-10-03 15:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül