Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54770601    
Honlapkeszites

Rebeka(4) és Kristóf(7) Nagykanizsáról országos díjat vettek át

Az OMÉK zárónapján osztották ki a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program országos díjait. A 72 egyéni díj mellett települési, megyei és koordinátori díjakat is kiosztottak. Köztük voltak a nagykanizsai megmérettetés elsõ helyezettjei is. A két fiatal szüleivel érkezett, a csoportképen balról a 7. a nagykanizsai Kantó család.


Kantó Rebeka és Kristóf mini kertje az Árpád utcában található. A családi ház udvarára is szõlõlugas árnyékában érkeztünk, egy nagyszerûen kialakított gyermekbarát udvarra értünk ki, ahol a gyermekjátszó magasles csúszdával, hintával jó kikapcsolódást teremt a házaspár (akkor még) két óvodás gyermeke számára, akik aktívan részt vesznek folyamatosan a kerti munkavégzésben.  

A zsûri tagjainak az azóta elballagott Kristóf mutatta be a kertjüket, mely már tavaly is a helyi versenyben harmadik helyezést ért el.

Ebben az évben – a többi kertmûvelõ hasznos tapasztalatait felhasználva - további ötletekkel bõvítették a kertben található zöldségek és védõnövényként ültetett virágok kavalkádját! A kerti kiülõ szõlõlugasát kihasználva méteres zöldbabot is ültettek, több fûszernövény is üdvözítõ illatokkal szegélyezi a kút káváját. A kertben megtermett friss zöldségek, bio-termékek hozzájárulnak az egészséges étkezéshez, azon túl, hogy a két óvodás naponta és örömmel végzi a kerti munkákat. Szinte minden talpalatnyi helyet kihasználtak a kis udvarban, a lépcsõ repedésébõl a tavalyi magból kikelt paprikát is meghagyták, ami szép termést hozott. A mellette lévõ citromfa is nagyon kedveli az Árpád utcai ház mikroklímáját, hiszen szép termés várható róla.

Az esõvizet egy nagy tartályba gyûjtik, mely fedezi a minikert öntözési szükségletét folyamatosan, és mellette a komposztáló is helyet kapott a kert sarkában. A magas ágyás a kertmûvelõ óvodások édesapjának munkáját dicséri, ahogyan a saját kezûleg készített ötletes „rovar hotel” is. A madarak is szívesen látogatják a mindig üde, zöldellõ kertet.

 

Jó lenne, ha több kisgyermekes család is követné a példájukat, hiszen ez a mini kert is bizonyítja azt, hogy a természet, a környezet szeretetét, az erre való nevelést a legkisebbeknél kell elkezdeni. – javasolta a kanizsai zsûri egyik tagja, Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó.

 

http://www.nagykanizsaikertek.hu/galeria/2017-kertjei/2017-mini

http://magyarmezogazdasag.hu/2017/09/24/72-en-legszebbek 

Facebook

 2017-10-02 11:09:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül