Ma 2023. 9 26.
Jusztina, Kozma, Damján napja van.
Látogatók száma : 55984169    
Honlapkeszites

Nem szoktam okoskodni, ha valamihez nem értek...

Idén nyáron volt öt éve, hogy egy kazincbarcikai fiatal, táskányi ruhával és – saját elmondása alapján – egy hitelre vásárolt televízióval elindult a fõvárosba szerencsét próbálni. Deniz, azaz Rizner Dénes nem akart megalkudni: dalai nem az utóbbi idõben divattá vált sablonokra épülnek, nem kizárólag a szerelemrõl rappel, közhelyeket puffogtatva. Ezt a kétszeres Fonogram-díjas elõadó bizonyította a bor- és dödöllefesztiválon is.


- A közönségnek tetszett a koncert. Ön hogy érezte magát?

- Nagykanizsán nem koncerteztünk még, s ilyenkor mindig izgalommal várjuk, mi fog történni. A szervezés profi volt, a közönség kedves, így jól éreztük magunkat, attól függetlenül, hogy viszonylag korán kellett játszanunk. Fényes nappal mindig nehezebb megmozgatni a publikumot, mint az esti órákban.

- A sikeres elõadóknak a nyári idõszak a fesztiválokról, az állandó fellépésekrõl szól. Lehet ilyenkor pihenni?

- Áprilistól durván októberig nem igazán pihenek, valóban intenzív idõszak. Nem sok mindenre jut idõm. A szülinapomat például a 4-es út mellett egy padon ünnepeltem..., a barátaimén pedig nem tudtam ott lenni. Most szeptember van, érzem, hogy a határaimat feszegetem fizikailag és szellemileg is egyaránt. A rengeteg utazás, a nem alvás, a „bulizás” megterhelõ dolog, de nem sajnáltatni szeretném magam, mert a koncerteknek élek. Szerencsére idén januárban két hetet sikerült pihennem egy bakancslistás helyen, ez kicsit feltöltött egész évre.

- Több elõadóval is készített már közös dalt, így Horváth Tamással, Kállay-Saunders Andrással, a New Level Empire-rel, nemrég pedig fellépett a Halott Pénz elõtt. Van olyan ismert zenész, akit a barátjának tart?

- A felsorolt elõadókkal mind jó viszonyt ápolok. Sõt, nálam a közös munkát úgy kell elképzelni, hogy csak a várható siker, vagy a pénz miatt nem csinálok senkivel közös dalt: a haverság, a barátság az elsõ.

- Új szövegstílust alkotott, mondjuk a Csodával, a Veleddel vagy a Halhatatlanokkal. Merészség volt ezt bevállalni?

- Pengeélen járok a dalszövegeimmel, mióta az eszemet tudom. Ezekbe a szövegekbe nincs belekódolva az óriási siker, mint egyes limonádé pop dalokba, mégis úgy érzem, rengeteg helyre eljutottak, sõt igazából sokkal nagyobb sikereket értek el, mint az várható lett volna. Én viszont ilyen vagyok, ezt tudom, így szeretem csinálni. A mai napig meglep embereket, mikor mondom, hogy én írom a szövegeket. Nekem ez természetes dolog, másnak nem. Mondanivalóban kicsit tényleg kívülállónak számítok a közízlést tekintve, na de nem magam tartom emiatt õrültnek.

- Ezért lehet, hogy az idõsebbek körében a legnépszerûbb?

- Így van, és erre nagyon büszke vagyok. Már 25 évesen kaptam egészen megható leveleket 40-50 éves emberektõl, és ez a mai napig sem változott. A nehézsége is megvan a dolognak, hiszen ennek a korosztálynak már nem a bulizásról meg a koncertekrõl szól az élete, szóval jegyeket eladnom néha keményebb dió. Egyébként, hogy egy kicsit személyesebb dolgot is említsek, gyerekkorom óta valamiért idõsebb emberek vesznek körül. Tíz évesen 20 évesekkel fociztam, 20 évesen 30 évesekkel zenéltem. Egyébként látható, hogy az idõsebb korosztály értékeli a mondanivalót, ez általában hiányzik nekik, és sokan megtaláltak valamit az én dalaimban.

- Más vizek… Mit érzett, amikor megtudta, hogy Budapest visszalép a 2024-es olimpia rendezésétõl?

- Ez kemény ügy. Írtam egy himnuszt a magyar csapatnak Halhatatlanok címmel, szóval, ami a sportolókkal történik, az engem mindig jobban megérint. Az olimpia kapcsán vegyes érzéseim vannak, voltak. Nyilván óriási élmény lehetne mind a sportolóknak, és egyben a magyar nemzetnek egy hazai olimpia, de én sem a megrendezés, sem a nem-megrendezés mellé nem tudtam odaállni, pedig az elõbbi kapcsán kaptam felkéréseket is. Ennek a döntésemnek pedig egyszerû oka van: nem vagyok se közgazdász, se szakértõ, így igazából fogalmam nincs arról, hogy ténylegesen mivel járna jól Magyarország. De az eseményeket elnézve, nem csak a 10 millió fociszakértõ országa, hanem most már az olimpiai rendezés hozzáértõi is lettünk egy kis idõre. Viccet félretéve, az érzelmeken túl ez szerintem kõkemény gazdasági kérdés, aminek a pozitív vagy negatív kimenetelét a hétköznapi ember nem látja. Én meg nem szoktam okoskodni, ha valamihez nem értek...

Mikó-Baráth György

Deniz Kanizsán. „Az idõsebb korosztály értékeli a mondanivalót” (Fotó: Gergely Szilárd)2017-09-30 17:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül