Ma 2023. 3 23.
Emőke, Botond, Ottó napja van.
Látogatók száma : 54770488    
Honlapkeszites

GasztroKanizsa - Csülkös pacalpörkölt pákai-kányavári módra

Lukács Tibor, Páka polgármestere, egyben a Pákai Magyar-Német Baráti Kör elnöke, valamint Bertalan Tibor, Kányavár vezetõje elsõ alkalommal mutatta be fõzési tehetségét az idei bor- és dödöllefesztiválon.

Lukács Tibor elmondta, minden év májusában a közkedvelt csülkös pacalpörkölttel készülnek a pákai háromszenteki búcsúra. Mivel otthon mindig sikert arattak a fõztjükkel, úgy döntöttek, a kanizsai érdeklõdõket is meglepik ezzel a kuriózumnak számító étellel. A déli harangszóra az is kiderült, jól választottak, és legközelebb dupla méretû edényt hoznak, mert pillanatok alatt elfogyott a pörköltjük.


Hozzávalók:

Kis adagban nem lehet elkészíteni, figyelmeztetett a pákai polgármester. Egy csülökhöz minimum 3 kg pacal és az ízesítéshez tetszés szerinti mennyiségben füstölt szalonna, só, fokhagyma, fûszerek és gomba szükséges.

Elkészítése:

A füstölt csülköt elõre megfõzzük, a levét félretesszük, mert késõbb azt is felhasználjuk. A pacalt feltesszük fõni, befûszerezzük, s majd csak ezután lesz szükség az igazi szakácstudományunkra. Forró zsírban megdinszteljük a vöröshagymát, beleszeleteljük a füstölt szalonnát, a zöldpaprikát, s megszórjuk pirospaprikával. A legvégén hozzákeverjük a megfõtt, kihûlt, fölcsíkozott pacalt és felöntjük vízzel. Amikor úgy megpuhult a pacal, hogy már majdnem ehetõ, akkor adjuk hozzá a felszeletelt füstölt csülköt a levével együtt. A legvégén a fokhagymát, a gombát és az ízlés szerinti fûszereket is beletesszük, majd készre fõzzük.2017-09-30 07:36:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül