Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54794844    
Honlapkeszites

Látványos múltidézés - Múlt és jövõ találkozása a Kultúr Korzón

Látványos múltidézés volt a Kultúr Korzó negyedik napján. A tematikus programban szerepelt minden, ami a 19-20. század fordulójának megidézéséhez szükséges, de a jövõ is megjelent.


Volt verklibemutató, illetve „Szobor a múltból és jövõbõl” elnevezésû performance is a Kultúr Korzó csütörtöki programjában. Ezzel egyrészt felidézték az 1900-as évek divatvilágát, másrészt megidézték az Ady utcára készülõ új köztéri alkotást is. A szoborállítás ötlete és annak finanszírozása is Velenczei Ferenc nevéhez köthetõ, aki Nagykanizsa fényes kereskedõvárosi múltjának szeretne örök emléket állítani. Mint azt híradónknak elmondta: „A párommal, Ozorai Andreával határoztuk el, hogy valamiféle nyomot hagyunk magunk után, és egy emléket állítunk a kereskedõknek. Az õ szülei is kereskedõk voltak, én is ebbõl élek itt, Nagykanizsán."

A „Szobor a múltból és jövõbõl” elõadás Zöldvári Klaudia ötlete volt. „Két hete hallottuk a rádiban a riportot a Velenczei úrral, a magyar rádió valamelyik csatornáján. Innen jött az ötlet, hogy miért ne, ha egyszer itt lesz a mi utcánkban – mi csak így hívjuk, a mi utcánk az Ady utca – akkor próbáljuk meg a meglévõ régi ruháinkkal kicsit felidézni, hogy vajon milyen lesz ez a szobor" – fogalmazott.

A divatbemutatóban és a szoborhoz kapcsolódó mûsorban az Eraklin fiatal táncosai is részt vettek. Mint arra Lekszikov Csaba, a táncegyesület vezetõje rámutatott: „Úgy gondolom, hogy még jól is érzik magukat benne, sõt, „elbohóckodnak”, elnevetgélnek egymáson. S hát valljuk be õszintén, nekünk felnõtteknek is egy nagyon jó érzés picit tényleg visszarepülni a múltba, és felhúzni azokat a ruhákat, amelyeket dédanyáink, dédapáink hordtak."

A jelenlévõk nemcsak a száz évvel ezelõtti divatot és zenét ismerhették meg, hanem velocipédre is pattanhattak a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség jóvoltából. „Vannak, akik ápolják ezt a hagyományt és folyamatosan próbálják meg bemutatni akár mûködõképes állapotban, akár csak ruhaként is, hogy milyenek voltak a régi viseletek, milyenek voltak a régi technikák. Ez egy óriási élmény, fõleg egy érdeklõdõ részérõl" – véli Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. A Kultúr Korzó zárónapján, ma a dallamoké volt a fõszerep.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-30 05:22:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül