Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54794942    
Honlapkeszites

Bitay: közel tízmilliárd forint értékû rönkfát termelnek ki évente a magyar erdõkben

Közel tízmilliárd forint értékû rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdõterületen - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára Zalalövõn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.


Bitay Márton Örs, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. új üzemcsarnokainak és faipari technológiai berendezéseinek átadásán beszélt arról, hogy a 22 állami erdészet az ország erdõállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelõs gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdõgazdálkodási törvény segíti.     

Hozzátette azt is, hogy elsõsorban az állami erdészetekre hárul a szociális tûzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.     

Magyarországon csupán 2-3 olyan állami és még további 7-8 magántulajdonú cég van, amelyik a kitermelt nyers fából magas minõségû és feldolgozottságú padlót képes elõállítani, a 25 évvel ezelõtt létrejött zalalövõi társaság ezen cégek közé tartozik - jelezte az államtitkár.     

Bitay Márton Örs úgy fogalmazott: a magyar gazdaság alapvetõen nyersanyagtermelõ rendszerben mûködik, ezért is számít jó példának a zalalövõi vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elõ padlót. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését.     

Kitért arra is: a Szalai Kft. termékeinek minõségét jelzi, hogy a Miniszterelnökség számára a budai Várban felújítás alatt lévõ karmelita kolostor teljes padlózatát ez a cég készíti.     

Seres Szabolcs, a kft. ügyvezetõje beszámolt arról, hogy a tavaly és idén megvalósult beruházásaik értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A jelenleg 137 embert, a kapcsolt vállalkozásként mûködõ Edelholz Kft.-vel együtt 186 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás telephelyén két új gyártócsarnok épült, illetve azokat új berendezésekkel szerelték fel, valamint korszerûsítették egyik korábbi épületüket.     

A cég kizárólag magyarországi tölgyrönköt dolgoz fel késztermékké, tömör és rétegelt padlóburkolatokat gyártanak, amelyeket Magyarországon kívül Nyugat-Európában és a Távol-Keleten értékesítenek. A hulladékból préselt fabrikettet állítanak elõ, illetve az üzem hõszükségletét is ebbõl biztosítják.     

Legjelentõsebb beszállítóik az állami erdõgazdaságok, amelyektõl évente 15 ezer köbméter nyers rönköt, valamint 2-2,5 ezer köbméter fûrészárut vásárolnak. Az elmúlt évben több mint 200 ezer négyzetméter fapadlót értékesítettek.     Az ügyvezetõ hangsúlyozta: az utóbbi hét évben összesen 2,3 milliárd forint értékû beruházást hajtottak végre Zalalövõn, a beruházásösztönzõ állami programoknak köszönhetõen 6 pályázatukkal együttesen közel 500 millió forint támogatást nyertek el.     

Pintér Antal, Zalalövõ polgármestere (Fidesz-KDNP) arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szalai Kft. cégcsoportja a város legnagyobb helyi adófizetõjének számít. Az elmúlt három évben közel 69 millió forintot fizettek be a város kasszájába, miközben további 20 milliós támogatást nyújtottak sport, kulturális és oktatási célokra.     

A nyilvános cégadatok szerint a Szalai Kft. tavaly 2,23 milliárd forint árbevétel mellett 550 millió forint adózás elõtti nyereséggel zárta a 2016-os évet.     

Bitay Márton Örs csütörtökön részt vett a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság megújult látogatóközpontja és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek átadó ünnepségén is, errõl a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatta az MTI-t.     

A közlemény szerint a kedvezõ elhelyezkedés indokolttá tette a projekt megvalósítását, mivel a Velencei-tó, Budapest és Székesfehérvár közelsége elegendõ látogatót jelent a turizmus fejlesztéséhez.    

Bitay Márton az átadáson elmondta, a felújított létesítmény a Cziráki uradalom intézõ épülete volt, de az elmúlt évtizedekben elhanyagolták ezt a mûemléket is. Az államtitkár emlékeztetett, a fõnemesség olyan tevékenységet végzett birtokain, amit mai szóval közjóléti funkciónak neveznek, ezeket a feladatokat most az állami erdõgazdaságok látják el.     

Az agrártárca az elmúlt esztendõben 1 milliárd 35 millió forint tõkeemelést biztosított az állami erdõgazdaságoknak közjóléti beruházásokra, idén ugyanerre a célra további 612 és fél millió forint áll rendelkezésre - áll az FM közleményében.

MTI - Kanizsa2017-09-29 10:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül