Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54770578    
Honlapkeszites

Szombaton kezdõdik a rókák õszi vakcinázása

Szombaton kezdõdik és október 14-ig tart a rókák õszi veszettség elleni országos vakcinázása - tájékoztatott honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


A Nébih közölte: a rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A több mint 600 millió forint költségvetésû program 75 százalékban az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.     

Hozzátették, ezzel párhuzamosan az érintett térségekben a járási fõállatorvos a vakcinázás kezdetétõl számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot.     

A tájékoztatás szerint a vakcinatartalmú csalétkeket idén õsszel Magyarország területének csaknem kétharmadán, mintegy 67 ezer négyzetkilométeren kisrepülõgépbõl szórják ki. Az immunizálási kampányból a lakott, sûrûn beépített területek kimaradnak, a települések listája a Nébih weboldalán érhetõ el. A korlátozások pontos idejérõl pedig a települések önkormányzati hirdetõtábláján, valamint a külterületeken kihelyezett plakátokon tájékozódhat a lakosság.     

Közölték: a csalétek az ember számára kellemetlen szagú, a vakcinát a belsejében elhelyezett alumínium bliszter tartalmazza.     

A veszettség vírusára a vadon élõ és a házi emlõsállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelõzhetõ. A veszettség elleni védõoltás a kutyáknál kötelezõ, a szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott. Vadállatokban a fertõzés fõ fenntartói a vörös rókák, amelyek magyarországi állománya mintegy 75 ezerre becsülhetõ. Az immunizálási program hatékonyságát kilõtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenõrzi a Nébih. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket - olvasható a Nébih honlapján.     

A Nébih kitért arra is, hogy a veszettség a vakcinázási programnak köszönhetõen Magyarországon ritkán fordul elõ, legutóbb idén márciusban mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Emberi megbetegedés 1994 óta nem volt.

MTI - Kanizsa2017-09-28 12:22:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül