Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795657    
Honlapkeszites

Kutatók éjszakája - Okos- és 3D-s technológiák a megyében

Okos- és 3D-s technológiák, izgalmas interaktív játékok, látványos optikai és fizikai kísérletek szerepelnek a Zala megyei programokban pénteken, a Kutatók éjszakáján.


A zalaegerszegi helyszíneket buszos körjárat köti össze, melynek elsõ állomása a PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja lesz. Az elõadások az egészségmegõrzésrõl és az egészségturizmus lehetõségeirõl, valamint a különleges mentéstechnikákról, nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtásról szólnak - mondta el Császár Gabriella igazgató az MTI-nek.     

A BGE zalaegerszegi karán az okostechnológia és az informatika köré építették a programokat - közölte Kustánnné Fitos Amália dékáni hivatalvezetõ. A tematikus szabadulós játékok jó lehetõséget adnak a látogatóknak, hogy kipróbálják az ismereteiket az idegen nyelv, a pénzügy, a környezettudatosság, a matematika és a logisztika területén. Arra is lesz lehetõség, hogy a szétszerelt számítógépek alkatrészeibõl újat alkossanak. A jó válaszokat érmékkel jutalmazzák, melyeket a látogatók ajándéktárgyakra válthatnak.     

A PE zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében egyszerû, de ugyanakkor látványos kísérleteket mutatnak be otthoni kellékek, valamint fizikai jelenségek (tûz, víz, levegõ) segítségével. A látogatók megismerhetik a 3D-technológiák világát és megtekinthetik a sûrített levegõvel mûködõ autókat.     

A Technológiai Centrumban a fizika, a kémia és a gépipar területérõl mutatnak be érdekességeket: egyebek mellett a saját fejlesztésû, elektromos hajtású Formula 2000-es versenyautót és a Lego-elemekbõl épített robotot.     

A TIT Öveges József Ismeretterjesztõ és Szakképzõ Egyesület fizikával és a csillagászattal kapcsolatos programokkal csatlakozott a rendezvényhez. Csizmadia Szilárd "virtuális térben" tartja meg elõadását a Naprendszeren kívüli világ kutatásáról és ezen belül az exobolygókról. A Németországban élõ kutatóval interneten tartják majd a kapcsolatot. Ha kedvezõ lesz az idõ, a Dísz téren lesz majd távcsöves bemutató.     

A Kutatók éjszakáján a csillagvizsgálatra Nagykanizsán is lesz lehetõség. A PE Nagykanizsai Kampuszán a víz, az informatika, a turizmus és a környezetvédelem lesz majd a központi téma. Az innovatív programokon a feltalálók mutatják be találmányaikat: Zajzon Imre az úszó törpe erõmûvet, Gyurkó Balázs a saját maga által épített robotot, Drávecz Árpád és Varga Tamás az online-játékot, Koszorú Kristóf pedig az okostelefonnal irányítható tankot.

MTI - Kanizsa2017-09-27 08:11:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül