Ma 2021. 10 26.
Dömötör, Armand, Örs napja van.
Látogatók száma : 51127429    
Honlapkeszites

Miért esik piros hó a kék kutyára? - Kiderült, mirõl árulkodnak a gyerekrajzok

Szabó Szilvia grafológus interaktív elõadásából sok mindent megtudhattak az érdeklõdök a HSMK-ban.


A kisgyermek sosem rajzol fölöslegesen. Firkáin és rajzain mindennek, így a színeknek és a formáknak is oka van. Ezt vallja Szabó Szilvia grafológus, aki interaktív elõadásában arra kereste a választ, mit akar üzenni a rajzokkal a kisgyermek. „Az elõzõ évadban megvalósult három gyermek elsõsegély-nyújtó tanfolyam, ami nagy sikert aratott. Ez inspirálta azt, hogy egy olyan témát hozzunk be, ami szintén a kisgyermekeseket érinti, de más aspektusból. Illetve Szilvi egy személyes ismeretség révén már a látókörünkben volt, így adott volt, hogy a grafológiát behozzuk az idei, õszi kínálatunkba” - mondta Koros Eszter mûvelõdésszervezõ.

Szabó Szilvia elsõsorban írásokat elemez, de a gyermekrajzok régóta foglalkoztatják. Véleménye szerint a papírra vetett alkotások nagyon különleges dolgokat árulnak el a gyerekekrõl. Õket még a képzeletük és az érzelmeik irányítják, és amit megfelelõ szókincs híján nem tudnak elmondani, azt rajzban közvetítik. „Nagyon sok mindent elárulnak az alkalmazott színek, õk még nem úgy választanak színt, mint mi, felnõtt emberek, hanem a hangulatuk irányítja õket. Ezért lehet egy rajzon például piros a hópehely vagy kék a kiskutya. És ez nem azért van, mert õ nem ismeri fel a színeket, hanem mert számára ez a szín plusz érzelmi tartalmat közvetít. A szín-szimbolika értelmezésével mind megfejthetõ, hogy mirõl árulkodik a különleges szín” - fogalmazott Szabó Szilvia grafológus.

Az érzelmek, az örömök és konfliktusok is megnyilvánulnak a gyermekrajzokban. A szakember szerint a fekete folyamatos és erõs használata vagy hirtelen megjelenése után a szülõnek ajánlatos beszélgetni a gyermekével, hogy mik történtek vele az utóbbi idõszakban.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-24 06:03:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül