Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772489    
Honlapkeszites

Múzeumok Õszi Fesztiválja - Kiállítások, könyvbemutató, folklórmûsorok Zala megyében

Rendhagyó kiállításokkal, könyvbemutatóval és az õszi, szüreti népszokások felidézésével készülnek Zala megyében a Múzeumok Õszi Fesztiváljára.


A megyében dolgozó történészek, régészek, mûvészettörténész, szociológus, irodalomtörténész és archaeozoológus legújabb kutatásait tartalmazó tanulmánykötetet szeptember 27-én mutatják be a zalaegerszegi a Göcseji Múzeumban - mondta el az MTI-nek Szényi Krisztina, az intézmény kommunikációs munkatársa.       

A múzeum Kisfaludy termében október 5-én a zenés, táncos, ismeretterjesztõ rendezvényen az õszi népszokásokat, a szüreti munkák hangulatát idézik fel. Vándor László régész Pölöskén, a mûvelõdési házban az Ördög várról tart elõadást október 19-én: bemutatja az 1660-as években végvárként mûködõ erõdítménybõl származó régészeti leleteket és a legújabb kutatási eredményeket. A zalaegerszegi rendezvénysorozat folklórmûsorokkal és gazdag gasztronómiai kínálattal november 11-én, a Márton-napi vigasságokkal fejezõdik be.       

Keszthelyen, a Festetics-kastély könyvtártermében szeptember 29-én rendhagyó kamarakiállítás nyílik. A Helikon 200 - mint a cím is utal rá - kettõs évfordulónak állít emléket: Gróf Festetics György 1817-ben - Arany János születésének évében - rendezte meg elsõ alkalommal a Helikon Ünnepségeket - emlékeztetett Kardos Laura közgyûjteményi vezetõ.       

Október 7-én az egykor fogadóként és lóváltó állomásként mûködõ Amazon Ház Látogatóközpont udvarán szabadtéri hintókiállítás nyílik. November elején, az õszi szünetben a történelmi modellvasút kiállításra invitálják a diákokat.     

A Balatoni Múzeumban a gyermekek az iskolai szünetben termésekbõl készíthetnek õszi hangulatú dísztárgyakat, az õsz második hónapjában irodalmi emlékhelyeket felkeresõ városnézõ sétát szerveznek - emelte ki Major Katalin, mûvészettörténész.       

Október 28-án, a Mesterségek napját rendezik meg a múzeumban, a kézmûves mesterek útmutatásával az alkotás folyamatát látogatók is kipróbálhatják.     

A keszthelyi programsorozat a Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös kiállításával zárul november 25-én. A két múzeum néprajzi gyûjteményének tárgyi emlékei a téli ünnepkör népszokásait idézik meg: a tárlaton láthatók lesznek régi fényképek, filmfelvételek, enteriõrök, a térségre jellemzõ bábtáncoltató betlehemek. A múzeumi tárgyak mellett a Keszthelyi Népmûvészeti Alkotóház kézmûveseinek kortárs szakrális alkotásait is bemutatják. A kiállítás 2018. február 28-ig tekinthetõ meg Keszthelyen.

MTI - Kanizsa2017-09-23 16:06:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül