Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047086    
Honlapkeszites

Új utak az egyházban

A vallás és a társadalomtudományok közötti átjárásról is szó volt a konferencián.


Isten igéjének egyházi és társadalmi hatásairól is beszélt elõadásában a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Steinbach József emellett a Szentírás keletkezésérõl és természetesen a reformációról is beszélt. "Most hordozzuk a reformációnak minden áldását és minden áldott terhét. Hiszen azért mégis az történt, hogy noha a reformátorok nem akartak új egyházat létrehozni, mert az egyház egy, szent és egyetemes, ezt ma is valljuk, mi is ennek az egy, szent és egyetemes egyháznak a részei vagyunk, de mégis az történt, hogy az egy, szent, egyetemes egyház testén szakadás keletkezett és azóta ez a protestantizmusban nem állt meg" - fogalmazott Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

A református püspök mellett más felekezetek vezetõi, képviselõi, egyetemi tanárok is elõadást tartottak a konferencián, amelyet a nagykanizsai református lelkipásztor, Hella Ferenc szervezett. "Azt gondolom, hogy mindig van ez, hogy új utakat és új módszereket keresünk. Nagyon sok minden ott van az egyházban, nagy sok minden oda lett téve. Én is amirõl beszélek, a lelkész mint vezetõ, vagy a lelkipásztor mint vezetõ tulajdonképpen egy olyan téma, amivel szerzetesrendek foglalkoztak már" - hangsúlyozta Hella Ferenc az Új utak az egyházban tudományos konferencia szervezõje, református lelkipásztor.

A tudományos konferenciának a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza adott otthont. Az intézmény vezetõsége fontosnak érezte, hogy csatlakozzon a programhoz. "Egy egyetemnek általánosságban a tudásnak teret kell adni, és általánosságban teret kell adni annak, hogy a lelki épülésünknek is legyen lehetõsége. És ha jobban belegondolok, az egyetemeknek a különbözõ programjai, tulajdonképpen a közösségi programjai mindig ugyanezt szolgálják" - mondta el Híradónknak Dr. Birkner Zoltán a PEN kampuszigazgatója.

Tóth Nándor alpolgármester beszédében kiemelte: kellenek az ilyen rendezvények, hiszen mai világunkban is kultúraformáló folyamatok zajlanak, amelyek veszélyeztethetik eddigi hagyományainkat. "Így fontos, hogy az európai, a történelmi egyházak közösen keressék a lehetõségét annak, hogy megtalálják a jövõbe vezetõ utat, nehogy elveszítsük eddigi múltunkat és jelenünket, nehogy elveszítsük saját jövõnket. Mert fontos az, hogy tudja mindenki kik vagyunk, hová tartunk, mi van mögöttünk és milyen irányba haladunk" - hangsúlyozta Tóth Nándor Nagykanizsa alpolgármestere. A konferencián Cseresnyés Péter Murafölde vallási turizmusáról beszélt. "Nagykanizsán a Ferences rendi szerzetesek kolostora nemsokára megújításra fog kerülni. Az elsõ nagy lépés, és egy nagyon komoly állomása a vallási turizmusnak Nagykanizsa lehet. Hisz itt turistaszálló-szerûséget szeretnénk kialakítani, zarándokszállásokat szeretnénk kialakítani. A Mária-út tervezett módon Nagykanizsán keresztül fog menni" - tette hozzá Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

A tartalmas és jó hangulatú eseményt a tervek szerint jövõre is megszervezik Kanizsán.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-09-23 06:19:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül